Večeras počinju Dani makedonske kulture u Nišu

NIŠ

Svečanim otvoranjem izložbe makedonskog slikara Danča Ordeva iz Skoplja u Niškom kulturnom centru večeras počinju Dani makedonske lukture. Organizator ove manifestacije je Udrženje Makedonaca „Vardar“ iz Niša. Manifestacija se organizuje povodom nacionalnog praznika Republike Makedonije 8. septembar  – Dana državnosti.

Ovogodišnja manifestacija trajaće od večeras do  22. Septembra .

Za ovogodišnje, pete po redu susrete  Makedonaca u Nišu predviđen je bogat program, kaže Blage Petruševski, predsednik Udruženja.

„Cilj ove manifestacije je predstavljanje stvaralaštva u oblasti kulture građana Makedonije koji žive i rade u Srbiji, ali i Makedoniji“, kaže Blage Petruševski. „Na ovaj način želimo da obogotimo i kultrna dešavanja, a tako i kulturni život u Nišu, a treći, i ne manje važan cilj, je zbližavanje srpskog i makedonskog naroda. Za ovu godinu pripremili smo četiri kulturna dešavanja“.

Na otvaranju manifestacije najavljeno je i učešće Omladinskog hora „Gracija“ iz Niša.

U toku trajanja manifestacije biće prikazana i dva makedonska filma , 12. i 13. septembra u maloj Sali NKC-a. Projekcija filmova počinje u 19 sati.

„Biće prikazana dva filma, jedan starije i jedan novija proizvodnje, a posetioci će moći da vide film „Haj-Faj“ režisera Vladimira Blaževskog, kao i film „Mis Ston“Žike Mitrovića“, rekao je Blage Petruševski.

Makedonsko pesničko veče održaće se 20.septembra od 18 sati u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“. Gosti večeri biće Božana Trajkovska i Darka Georgijevska iz Udruženja pisaca „Kumanovo“.

Kako kaže Blage Petruševski ovo je rezultat dobre saradnje koju niški Makedonci imaju sa Udruženjem pisaca iz Kumanova.

„Sa njima imamo odličnu saradnju i već su nas pozvali u uzvratnu posetu na njihovu manifestaciju „Kokinsko bdenje“. Kokine je selo između Kumanova i Krive Palanke u kome je otkrivena najstarija opservatorija napravljena od kamena i potiče još iz kamenog doba”, kaže Petruševski.

Manifestacija Dani makedonske kulture u Nišu biće zatvorena 22.septembra pozorišnom predstavom „Šuti i rogati“ koja će se održati u Pozorištu lutaka u Nišu sa početkom u 19 sati. Predstavu  će igrati glumci iz Pozorišne sekcije Udruženja penzionera „Kumanovo“ iz Kumanova koji su i prošle godine gostovali u Nišu.

Ovoga puta zbog nedostatka sredstava izostaće planirani koncert klasične muzike.

Manifestacija je podržana od Nacionalnog Saveta Makedonaca u Srbiji, Kinoteke Republike Makedonije, Sekretarijata za kulturu i informisanje grada Niša, Gradske opštine Pantelej, Niškog Kulturnog Centra, Pozorišta lutaka Niš, Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ i Omladinskog hora „Gracija“ iz Niša.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare