Večeras počinju 53. filmski susreti u Nišu

NIŠ

Ana Sofrenovič, Bojana Maljević i Tihomir Stanić odlučivaće o nagradama na 53. Filmskim susretima koji počinju večeras , rečeno je danas na konferenciji za novinare u Oficirskom domu u Nišu.

Osim što su otkrili imena članova žiriji  organizatori su kazali da je sve  spremno za početak festivala glumaca a kako je najavljeno  večeras u 20 sati za pristigle glumce biće organizovan prijem u Gradskoj kući.

” Biće ovo prvoklasna produkcija, od slike preko tona” ponovio je Srđan Savić direktor Niškog kulturnog centra , organizator festivala.

Kako je to već uobičajeno iz Gradske kuće crvenim tepihom preko tvrđavskoh mosta glumci i ekipe filmova predvođeni domaćinom, predstavnikom Grada , prošetaće do pozornice u Tvrđavi, gde će se glumci pokloniti publici.

Predviđeno je da se večeras  uruči nagrada za životno delo „Pavle Vujisić“ ovogodišnjem laureatu Radošu Bajiću a potom su  na programu dva filma.

Nagrada  „Pavle Vujisić „ najveća je nagrada koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije za izuzetan doprinos umetnosti glume.

„ On je glumac sa veoma ozbiljnim opusom u jugoslovenskoj i srpskoj konematografiji, od filma „ Partizanska eskadrila“ i „Vrhovi Zelengore“ , preko „ Banović Strahinje“ i filmova Žike Pavlovića „ Na putu za Katangu“ i „Dezerter“, i mnogih drugih koji su imali brojnu bioskopsku publiku.

Film koji otvara Festival je „Južni vetar“ a u drugom terminu biće prikazan  film „ Na granici kiše“.

Za sutra je u pratećm programu najavljena promocija Filmskog centra Srbije koji predstavlja dve knjige – „ Život i djelo Aleksandra Petrovića“ i „ Kritički vodič kroz srpski film.

U bioskopu Vilin grad sutr u 13,15 biće promocija monografije i projekcija filma o Svetlani Bojković

Zvanične nagrade festivala su Gran pri Naisa za najbolje glumačko ostvarenje, Carica Teodora za najbolju žensku ulogu, Car Konstantin za najbolju mušku ulogu. Pored ovih nagrada dodeljuju se i povelje za izuzetnu mušku  i žensku ulogu, kao i nagrade za žensku epizodnu ulogu, nagrada za mušku epizodnu ulogu a biće nagrađen i najbolji debitant.

Za ovogodišnje Filmske susrete pozornica u Tvrđavi je potpuno renovirana i to je sada jedna od najlepših pozornica u Srbiji. Rekonstruisana je prošle godine. Njen kapacitete je 4000 ljudi i oko 2500 sedećih mesta.

Grad Niš je pokrovitelj Festivala i on je izdvojio 18 miliona iz budžeta. Ministarstvo kulture preko linije projektnog finansiranja kulturnih manifestacio za Filmske susrete izdvojop je 3,200.000 dinara. Organizatori procenjuju da će Filmski susreti koštati oko 23 miliona a da će se preostali iznos do ove cifre nadomestiti od prodaje ulaznica, sponzorskih i donatorskih sredstava.

1
Ostavite komentar

avatar
1 Tema komentara
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
1 Autor komentara
Bata Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Bata
Gost
Bata

Organizacija “0”