Večeras počinju 45. Niške muzičke svečanosti

NIŠ

 Četrdeset pete Niške muzičke svečanosti (NIMUS) večeras će, po tradiciji, biti otvorene koncertom niških simfoničara, koji će u sali Narodnog pozorišta izvesti simfonijsku svitu “Šeherezada” Nikolaja Rimskog Korsakova. Na programu je i Violinski koncert Jana Sibelijusa op. 47. Uz niške simfoničare, kao solista nastupiće violinista Jovan Bogosavljević.

   “Na sceni će biti sedamdesetak muzičara, uključujući i gostujuće muzičare iz Beograda, Sofije i Skoplja, kao i profesore i studente Fakulteta umetnosti u Nišu. Svilen Simeonov je sjajan dirigent, dobro poznat niškoj publici, a Jovan Bogosavljević jedan od najvećih violinista svoje generacije u našoj zemlji, virtuoz koji će očarati publiku na otvaranju Nimusa”, kaže Svetozar Vezenković, direktor Niškog simfonijskog orkestra.Manifestaciju organizuju Niški simfonijski orkestar i Niški kulturni centa.

      Karte za ovaj koncert već su rasprodate, a preostalo je vrlo malo karata za subotnji nastup Jovana Kolundžije i Gudača Svetog Đorđa.

   “Kolundžija je legenda koncertnih podijuma i umetničke muzike u našoj zemlji i sala je uvek dupke puna kada on nastupa. Na Nimusu će nastupiti po šesti put, a prvi put je nastupio pre 44 godine. Gudači Svetog Đorđa su na Nimusu prethodni put nastupili pre 19 godina”, rekao je Vezenković.

     Tokom ovogodišnjeg NIMUS-a, koji traje do 7. novembra, biće priređeno osam koncertnih večeri. Pored istaknutih domaćih muzičara, nastupiće i renomirani inostrani izvođači, a svi koncerti, osim svečanog otvaranja, biće održani u sali Niškog simfonijskog orkestra.

   Do kraja manifestacije nastupiće i umetnici iz Poljske- flautista Henrik Blažej i pijanistkinja Tereza Kaban (29. oktobar), Ansambl za drugu novu muziku, koji će izvesti Koncert za 9 klavira (31. oktobar), soprani Snežana Savičić Sekulić i Iva Mrvoš (2. novembar), pijanista Vladimir Milošević (4. novembar), a biće priređen i omaž Gocetu Kolarovskom, kompozitoru koji je preminuo 2006. godine, a predavao je i na niškom Fakultetu umetnosti (5. novembar). Nimus će zatoriti koncert niških simfoničara kojima će dirigovati italijanski dirigent Pjero Romano. Kao solista nastupiće pijanistkinja Ajako Fujiki iz Japana, koja godinama unazad živi u Španiji.  

   Manifestaciju organizuju Niški simfonijski orkestar i Niški kulturni centa.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x