Večeras grad “bojimo” u plavo

NIŠ

Na „ Svetski dan osoba sa autizmom“, a na inicijativu Uprave niškog Kliničkog centra i Grad Niš  večeras, na simboličan način, kao što se to radi u celom svetu, prigodno obeležava ovaj značajni datum. Kako su naveli u ovoj zdravstvenoj ustanovi, večeras , od 20 časova pa sve do ponoći, nova zgrada Kliničkog centra, kod glavnog ulaza, svetlosnim topovima biti „obojena“ u plavu, boju prijateljstva sa osobama sa autizmom, a sledeći njihov primer i pojedine značajne gradske ustanove iz kulture, do ponoći će „biti plave“.

Dokaz o važnosti ove inicijative je, kako ističu i niškog KC je i taj, što je akciju podržao i Ministar zdravlja, ass. Dr Zlatibor Lončar kao i resorno Ministarstvo, kao i Društvo dečijih i adolescentnih psihijatara Srbije i Skupština Grada Niša.

U rukovodstvu Klinčkog centra navode, da su, sem u medicinskom smislu, svakako uključeni i na sve druge načine u sva događanja koja se tiču boljeg kvaliteta života i pomoći osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

-Mi to, u saradnji sa našim doc. dr Miodragom Stankovićem i strukovnim udruženjima, ali i Udruženjima i roditeljima dece obolele od autizma činimo već godinama i ne samo da smo uključeni, već se trudimo da budemo i predvodnici, a evo sada, kada imamo dobru inicijativu, koju je podržao i Ministar zdravlja lično ali i ostali nadležni u Vladi i Gradu, smatramo da ćemo „farbanjem“ u plavo, pre svega naše nove zgrade a onda i ostalih zgrada gradskih Ustanova, još jednom skrenuti pažnju na problem autizma i na to, kako da ga još bolje sagledamo, izjavio je prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC.

Od prošle godine, nakon simpozijuma održanog u Nišu, na kome je prisustvovao rekordan broj registrovanih posetilaca, svo medicinsko osoblje aktivno je radilo na pripremi Nacionalnih smernica, koje objedinjuju znanja i preporuke stručnjacima i porodicama, ističe doc. Dr Miodrag Stanković, dečiji psihijatar.

-Nacionalne smernice je priredila Radna grupa Ministarstva zdravlja i obuhvatila je širok krug stručnjaka različitih struka uz podršku internacionalnih nevladnih organizacija, a njima se ističe značaj razvojnih savetovališta, pravovremeno prepoznavanje i intervenisanje na više nivoa, tvrdi doc. dr Stanković, koji ukazuje i na potrebu za povezivanjem različitih službi i tesnoj saradnji pedijatrije, specijalnih edukatora i dečjih psihijatara.

Osim toga, kako navode stručnjaci iz ove oblasti, posebno je naglašen se i rad na uvođenju instrumenata procene, sistema ranih intervencija, ali i na uključenost dečjih psihijatara i psihologa.

Planirano je, da na inicijativu rukovodstva niškog Kliničkog centra, večeras od 20 časova pa sve do ponoći, osim nove zgrade KC, u plavo bude „obojena“ i zgrada niškog Narodnog pozorišta, dok će se ostale Ustanove iz kulture, pridružiti u zavisnosti od tehničkih mogućnosti koje poseduju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare