Vasilije, Natalija, Luka, Jana, Milan i Jovan su mladi genijalci

NIŠ

Vasilije Pantelić, Natalija Tanić, Luka Radičević, Milan Đorđević i Jovan Arizanović su imena mladih genijalaca iz Srbije, koji će se predstaviti široj javnosti u okviru sedmog Foruma mladih naučnika. Ovi mladi genijalci nisu prisutni svakog dana u medijima, oni se ne eksponiraju, a svojim delima potvrđuju da vrede. Svi oni govoriće na sedmom Forumu mladih naučnika, koji se održava u petak, 21. maja.

 

Ukoliko za Vasilija Pantelića kažemo ponos Srbije, nećemo pogrešiti. Maturant je Četrnaeste beogradske gimnazije, a od jeseni će biti brucoš na Jejlu, jednom od tri najbolja univerziteta u svetu. On je nagrađen najvećim priznanjem koje mogu da daju jednom brucošu – punom stipendijom od 80.000 dolara godišnje za studiranje i stanovanje. Iako je tek na pragu punoletstva, Vasilije već je uradio veliku stvar. U oštroj konkurenciji više od 40.000 srednjoškolaca iz celog sveta, mladi Beograđanin našao se među 1.500 odabranih.  Januara 2021. godine dobija Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvete „za pokazane izuzetne rezultate na međunarodnim takmičenjima iz hemije, biologije, geografije, ekologije, koji su prepoznati i od strane Srpske akademije nauka i umetnosti, Istraživačkog centra Petnica i drugih fondacija koje nagrađuju i podržavaju mlade talente. Nastavak njegovog obrazovanja stipendiraće poznati Univerzitet Jejl.“

Najmlađa ovogodišnja učesnica Foruma mladih naučnika dolazi iz Gimnazije Zaječar.  Tokom svog osmogodišnjeg obrazovanja učestvovala je na mnogim takmičenjima iz prirodnih i društvenih nauka, likovnim i literarnim konkursima. U okviru godine jubileja Muzeja u Zaječaru biće učesnik projekta Romuliana digital laboratory, koji je međunarodnog karaktera i organizuje ga UNESCO, u saradnji sa zaječarskim muzejem. Polaznica je IS „Petnica“ i članica regionalnog centra za talente u Beogradu i Boru.

 Luka Radičević je student završne godine osnovnih akademskih studija međunarodnih odnosa na Fakultetu Društvenih Nauka Univerziteta u Ljubljani. Nakon završenog bilingvalnog odeljenja za engleski jezik u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu i učešća na svetskom debatnom takmičenju u Ljutomeru, Slovenija, Luka rešava da svoje snove oproba baš u toj zemlji.  Na fakultetu povremeno asistira pri istraživačkom radu, a svoju ljubav prema nauci ispoljava i kroz ulogu demonstratora u naučnom centru ”Kuća eksperimenata” u Ljubljani. Za Naučni Centar je napisao i prilagodio mini lingvistički eksperiment zasnovan na hipotezi automatskog čitanja, dok trenutno radi na scenariju za naučnu predstavu ”Jezikologija”.

       Jana Dragović, učenica je Gimnazije prirodno – matematičkog smera u Kuršumliji. Učestvovala je na FLEKS programu, te je godinu dana srednje škole provela u SAD-u.Tokom osnovne i srednje škole, bila je veoma aktivna na takmičenjima iz matematike i fizike. Janin prvi susret sa svetom fizike kao nauke desio se u školi u šestom razredu. Od tog trenutka, fizika postaje Janin omiljeni predmet te stalno istražuje dostignuća vezana za pomenutu oblast. Decembra 2020. godine, Jana osvaja zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi inovativnih radova.Brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima krunisani su Svetosavskom nagradom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

      Milan Đorđević, student je Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, gde ima prosečnu ocenu 9,78. Učesnik je u brojnim istraživačkim projektima, dobitnik brojnih nagrada i predstavlja pravi ponos Svilajnca, ali i Univerziteta u Beogradu. Pred njim je put ka vrhu nauke, a svojim dostignućima svakodnevno čini ponosne građane Srbije. Bio je član studentske organizacije „AIESEC“ i do sada je učestvovao u kreiranju velikog broja naučnih radova.

     Jovan Arizanović, maturant je Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, specijalnog odeljenja za matematičare. Na Međunarodnoj Žautikovskoj olimpijadi u Kazahstanu, održanoj od 7. do 13. januara 2021. godine, osvojio je zlatnu medalju u konkurenciji od preko 1000 učesnika iz celog sveta. Ljubav prema matematici otkrio je još kao osnovac u nižim razredima, a da je vanserijski talenat primetila je njegova tadašnja učiteljica u OŠ „Ćele Kula“ LJiljana Marković.Kako je vreme odmicalo Jovan je sve više vremena provodio rešavajući zadatke. Gimnaziju „Svetozar Marković“ u Nišu upisuje već u sedmom razredu osnovne škole. Kao učenik pomenute Gimnazije uz podršku svojih profesora, Jovan je svake godine osvajao medalje na domaćim i međunarodnim takmičenjima i/ili olimpijadama. Kako sam Jovan kaže u razgovoru za portal „Niške Vesti“, matematika jeste predmet iz kojeg se najviše takmičio, ali se često takmičio i iz fizike i informatike.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare