,,Vasa,, proslavio 105 godina

LESKOVAC

U Narodnom pozorištu održana je Svečana akademija, a povod je obeležavanje 105 godina postojanja OŠ „Vasa Pelagić“ u Leskovcu. Program su pripremili sami učenici i njihovi nastavnici, a zamišljen je kao vremeplov koji je vodio prisutne kroz istoriju i tradiciju škole. Nisu izostale ni plakete i knjige za najbolje učenike.

Direktor škole Aleksandar Cincar Janković kaže da škola i danas sledi načela čuvenog narodnog učitelja Vase Pelagića.

„Radimo mnogo i tako pokazujemo vrlinu naših srca. Tako ćemo pokazati i da je svaki član našeg naroda prijatelj unapređenja nauke i potpuno izobražen čovek u pravcu ovog veka i sadašnjih načela. Ponosni smo na sve decenije našeg postojanja, dugu istoriju i bogatu tadiciju naše škole, ali smo istovremeno posvećeni i savremenim potrebama naših učenika. Nastojimo da sledimo našu misiju i viziju, da budemo prepoznati kao moderna vaspitno-obrazovna i kulturna ustanova koja prati i uvažava potrebe, kreativnost, uspehe i međusobne različitosti učenika i nastavnika, koja je usmerena ka stalnom profesionalnom napredovanju i osavremenjivanju nastave i koja predstavlja prijatnu sredinu za rad. Mi smo uvek otvoreni za saradnju sa roditeljima i drugim kulturnim ustanovama i lokalnom zajednicom. Imamo veliku odgovornost koja je okrenuta prema našim precima i usmerena ka našim potomcima. Obrazovanje možemo upotrebiti da menjamo svet i naš glavni zadatak je da neprekidno naoružavamo nove generacije učenika znanjem i obrazovanjem, te da ponosno trajemo i u narednom periodu kao hram znanja iz koga će i dalje izlaziti generacije mladih. svestranih, uspešnih i obrazovanih ljudi.

U ime lokalne samouprave obratila se Brankica Stamenković, član Gradskog veća, podsetivši da je ovo četvrta podignuta škola u Leskovcu.

„Škola je tokom 105 godina postojanja odolevala brojnim izazovima u teškim ratnim vremenima, menjala je svoju funkciju, izgled i ime, ali je uspela da izraste u uglednu vaspitno-obrazovnu ustanovu. Ovu školu očekuje realizacija projekta vrednog 218.000 evra čime će se rešiti pitanje energetske sanacije.“

Osnovnu školu „Vasa Pelagić“ pohađa 716 učenika. Oni su svoju školu obogatili za 47 nagrada na raznim takmičenjima tokom školske 2017./2018. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare