Variranje spoljne temperature, najviše utiče na hronične bolesnike

NIŠ

’’Nagli prelazak niskih u visoke spoljne temperature, kao što je to slučaj ovih dana, najviše utiče na hronične bolesnike-kardiovaskularne i astmatičare.Ovakve promene,najviše utiču na rast krvnog pritiska i dovode do gušenja’’, kaže dežurni lekar opšte medicine Doma Zdravlja, primarijus dr Gordana Stanković.                        

Pre desetak dana spoljna tempertura bila je ispod nule,dok će ovih dana dostici i 18-ti podeok.Takve nagle temperaturne promene,dovode do gimnastike krvnih sudova.Oni se skupljaju i šire,što teško podnose i zdravi ljudi, a kamoli pacijenti sa krtim krvnim sudovima,koji imaju artero-sklerozu.

„Savet za ove pacijente je da uredno uzimaju svoju terapiju, da  mere krvni pritisak i da se ponašaju onako kako im je savetovano vezano za njihove hronične bolesti i da jednostavno sačekaju da se temperatura normalizuje“, kaže primarijus dr Gordana Stanković.

                      Pri ovakvim naglim temperaturnim skokovima,preporučuje se umeren rad,ali i umerena ishrana,naročito u periodu praznika.

                     „Ovaj period godine obeležen je slavama, proslavom Nove godine a dolazi nam i Božić.Potrebno je u tom smislu povesti malo više računa o ishrani i ne preterivati u tome. Savet je i da se ne preteruje sa fizičkom aktivnošću pri ovakvim vremenskim uslovima jer sve to može da izazove ne željene zdravstvene tegobe“, objašnjava primarijus dr Gordana Stanković.

                      Domu Zdravlja, ovih dana javljali su se i astmatičari, jer je bilo i magle,koja kod ovih njih uzrokuje gušenja. Za ove tegobe,kažu lekari,postoje savremeni lekovi i pumpice, koje zdravstveno stanje brzo popravljaju, tako da su astmatičari u ovakvim vremenskin uslovima,manje ugroženi od kardivaskularnih pacijenata.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare