Vanredne mere zbog zagađenog vazduha al u Makedoniji

SKOPLJE

Vlada Severne Makedonije saopštila je da u Skoplju i u još tri grada uvodi vanredne mere kako bi zaštitila ljude od izuzetno visokog nivoa zagađenja vazduha, prenosi danas Asošijeted pres.

Prema toj odluci, u danima sa visokim nivoom zagađenosti vazduha neće se održavati sportski događaji na otvorenom, a druge aktivnosti na otvorenom biće ograničene.

Građevinski radovi će od ponedeljka biti ograničeni na šest sati, od 11 do 17 časova.

Vlada je preporučila kompanijama da u danima sa visokim nivoom zagađenosti vazduha oslobode posla trudnice i osobe starije od 60 godina.

Saopštila je da će prepoloviti upotrebu svojih službenih vozila, a naložila je ministarstvima zdravlja i socijalne zaštite da obezbede sklonište za beskućnike i pojačaju hitne službe i kućne posete osobama sa hroničnim bolestima.

Mere su najavljene u subotu nakon višednevnog lobiranja ekoloških grupa koje su tražile od vlade da preduzme mere.

Nova pravila poklopila su se sa najavom švajcarske kompanije za tehnologiju kvaliteta vazduha IKAir, koja je Skoplje u subotu rangirala kao treći najzagađeniji grad na svetu, posle glavnog grada Kirgistana Biškeka i Lahorea u Pakistanu.

Nivoi toksičnih PM10 i PM 2,5 čestica u vazduhu koje je izmerio IKAir u Skoplju bili su oko 28 puta veći od bezbednosnog praga koji je utvrdila Svetska zdravstvena organizacija.

Severna Makedonija je godinama jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi, kada je reč o kvalitetu vazduha.

Zdravstvene vlasti procenjuju da više od 3.000 ljudi u toj zemlji od nešto više od dva miliona umre svake godine od posledica zagađenja vazduha, što je uglavnom rezultat intenzivnog korišćenja kućnih peći na drva tokom hladnih zima, starenja voznog parka i spaljivanje smeća u nekim oblastima.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare