Vanredna situacija zbog korone u Preševu

PREŠEVO

U Preševu je danas Štab za vanredne situacije proglasio vanrednu situaciju.

Zamenik komandanta ovog štaba Armend Aliu kaže da je u oktobru ove godine u Preševu bilo 45 slučajeva dijagnostikovanog COVID19, dok je samo do sredine novembra bilo 74 slučaja.

“Više od 20 pacijenata je hospitalizovano, u lošem stanju, najviše u Vranju, Surdulici i Nišu. Potrebno je puno posvečćenosti i discipline gradjana da bi se prevazišla ova opasnost”, poručio je Aliu.

On je zamolio stanovnike Preševa za “dodatnu pašnju i brigu”.

Štab za vanredne situacije opštine Preševo je danas doneo sledeće zaključke:

1. Opštinski štab za vanredne situacije u Preševu, na osnovu izveštaja Doma zdravja u Preševu , procene rizika i daljeg razvoja epidemiološke situacije – covid 19 za celu teritoriju Preševa, predlaže zameniku predsednika opštine Preševo da proglasi vanrednu situaciju u periodu od 15 dana.

2. Uprava za opštinsku inspekciju opštine Preševo da nadgleda sprovođenje anti-Covid mera, ona ima zakonska ovlašćenja da izriče novčane kazne, a za subjekte koji ne sarađuju i nisu disciplinovani, da preduzme sve mere.

3. Ograničite radno vreme od 19:00 do 05:00 za restorane, kafeterije, kladionice, kockarnice.

4. Smanjivanje radnog vremena sa 08:00 na 14:00 u svim institucijama opštine Preševo – opštinskoj upravi i subjektima čiji je osnivač opština Preševo, tako da u kancelarijama nema više od dva zaposlena, dok je u centru za opštinsku pomoć ne okuplja više od tri osobe (stranke) istovremeno.

5. J.P. „Moravica“ u Preševu da preduzme mere za postavljanje dezo-barijera na svim ulazima na pijace, kao i da postavi plakate sa upozorenjem na korišćenje zaštitne maske, u slučaju ugrožavanja socijalne distance i držanja distanci.

6. Dom zdravlja u Preševu da postavi šatore ispred Covid ambulante – hitne pomoći i da primi pacijente zaražene Covid-19. Obezbeđivanje šatora vršiće opština Preševo.

7. Sve institucije opštine Preševo ispred zgrade da naprave kontakt telefone za potrebe građana, kako bi se izbegla masovna okupljanja.

8. Fond za humanitarne svrhe da posveti konkretnu pažnju socijalno pogođenim slučajevima kovidom.

9. Kulturno-sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru biće potpuno zatvorene.

Štab za vanredne situacije apleuje na gradjane da se striktno pridržavaju antikovid mera, kako bi se izborili sa situacijom stvorenom u opštini Preševo.

Ove mere stupaju na snagu od sutra, 18. novembra 2020. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare