VALČIĆEVI NASLEDNICI POKLANJAJU PALATU VLASOTINCU

 

VLASOTINCE

 

Delegacija opštine Vlasotince nedavno je posetila Milana Ž. Valčića,  naslednika čuvene vlasotinačke poriodice Valčić , radi dogovora oko  poklona jednog dela zaostavštine porodice rodnom mestu.

 

Prošlo je nekoliko godina kako je Milan Ž. Valčić, unuk Milana T. Valčića, poznatog bankara i poslovnog čoveka, jednog od najbogatijih ljudi Vlasotinca između dva svetska rata, izrazio želju, kao predstavnik porodice koja nasleđuje njegovu imovinu, da deo tog bogatstva pokloni opštini Vlasotince.

Reč je o njihovoj porodičnoj kući, poznatijoj kao Valčićeva palata, u koju je, posle Drugog svetskog rata, nakratko bila smeštena opštinska i sreska uprava, a onda GP Crna Trava.

Vlasotince Vallciceva palata

Poslednjih nekoliko godina taj prostor, kao zakupac, koristi opštinska biblioteka.

Nekadašnji direktor biblioteke i poznati vlasotinački kulturni radnik Srba Takić bioje  inicijator i posrednik u razgovorima. U razgovorima o poklonu učestvovali su I predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović  i opštinski pravobranilac Zoran Stanković.

„Naslednici Milana Tase Valčića su namerni da poklone svoju porodičnu kuću bez ikakve naknade, uz neke uslove na koje niko od prisutnih nije imao primedbe“, kaže Takić.

„Najvažniji od njih su bili da objekat mora da bude u funkciji ustanova kulture i da na fasadi piše ‘Zadužbina Milana T. Valčića’, kao i da se obnovi porodični grb koji je bio da vrhu fasade“!

Postupak restitucije po ovom predmetu je  u toku a ova poseta i dogovor su izuzetno bitni za njegovo ubrzavanje I  što skorije rešavanje,  na zadovoljstvo obe strane, ali i svih Vlasotinčana, navode u kancelariji za lokalni ekonomki razvoj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare