Vakcinu primio i gradonačelnik Leskovca

LESKOVAC

Vakcinisanje zdravstvenih radnika u Leskovcu nastavljena je danas u prostorijama Doma zdravlja.

Vakcinu je primio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović a na press konferenciji je rečeno da on na taj način, kao zdravstveni radnik, želi da da lični primer.

“Podsetiću vas da su u Opštoj bolnici vakcinisana 182 zaposlena. Danas se planira imunizacija 153 prijavljenih. Tačan broj će se znati nakon što se postupak izvrši, nakon pregleda lekara. Danas se vakcinisao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je kao lekar, član predsedništva Srpskog lekarskog društva na nivou Srbije i član Kriznog štaba, odlučio da pruži podršku i primer svih građanima da treba da se vakcinišu. U ponedeljak će biti vakcinisani i ostali zdravstveni radnici koji trenutno rade u kabinetu gradonačelnika” , rekla je PR gradonačelnika Aleksandra Stojanović.

Nije rečeno da li će i kada vakcinu da prime drugi koji rade u kabinetu gradonačelnika a nisu zdravstveni radnici.

Direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević je rekao da se u svim zdravstvenim ustanovama i ustanovama za starija i odrasla lica završavaju spiskovi zdravstvenih radika koji žele da se vakcinišu i da će po nalogu ministra Lončara imunizacija biti izvršena u periodu između 18. i 24. januara, te dodao da je veliko interesovanje za sve tri vrste vakcina.

On je dodao da će lekari i zaposleni u zdravstvu dobrovoljno potpisati saglasnost za onaj tip vakcine koji su odabrali, te da je taj proces trenutno otežan jer je najveći broj zdravstvenih radnika trenutno angažovan u kovid sistemima kao i da mnogi od njih žele da se vakcinišu ruskom ili kineskom vakcinom, a da se za sada Fajzer vakcinom imunizovalo 182 radnika Opšte bolnice i da će javnost biti obaveštena o konačnim brojevima kada spiskovi budu finalizovani.

„Vrši se posebna obuka za davanje sve tri vrste vakcine jer postoje neke specifičnosti u pogledu davanja, čuvanja vakcina. Obuka će se završiti danas i sutra. Praviće se više punktova za vakcinaciju stanovnika koju su pokazali interesovanje preko portala eUprava. Od presudne je važnosti da se što veći broj ljudi vakciniše što pre jer ovaj virus neće nestati ali jedino masovna imunizacija može sprečiti dalje širenje virusa korona,“ , rekao je Dimitrijević.

Cvetanović je na konferenciji za medije rekao sledeće:

„Kolektivni imunitet se stvara kad se 70% populacije vakciniše. Zato se i teži tome. Mi smo vas danas pozvali da ličnim primerom pokažemo na koji način se radi, zato će članovi mog Kabineta koji su zdravstveni radnici već od ponedeljka da prime rusku vakcinu – Sputnjik. Osnovna je stvar da se opšti imuni sistem digne na viši nivo i za jedno 4-5 nedelja. To nam je cilj, i težićemo ka tome i raditi u tom pravcu.“

Na pitanje novinara JUGpressa zašto se vakcinišu njegovi članovi kabineta kada se radi o mladim ljudima koji nisu u rizičnim grupama koje su prioritetne, prema planu vakcinacije, Cvetanović je rekao da su u pitanju doktorke koje imaju 55 godina, kao i on, da se zovu Aleksandre i da ej ejdna imala koronu.

On je rekao i da treća “radi već devet godina u zdravstvu” da ima troje dece i da ima pravo da se vakciniše da bi zaštitila svoje “iako svako od nas ima nekog rizičnog u svojoj porodici”.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare