Leskovac : Vakcinacija proriv „kvrgave kože “ pri kraju

 

LESKOVAC

Zamenik gradonačelnika Leskovca Dragan Jovanović, koji je I  koordinator radne grupe koju je grad formirao u cilju praćenja i sprečavanja ove bolesti rekao je danas za JUGpress da se vakcinacija protiv bolesti goveda „kvrgava koža“ privodi kraju i biće završena do srede.

Do nedelje je vakcinisano 20.215 grla, od 24.000, koliko ih ima na teritoriji Jablaničkog okruga. Najpre su vakcinisane životinje u zaraženim područjima, a onda i u svim ostalim delovima okruga, dodao je Jovanović

Nakon slučajeva u Velikoj Sejanici kod Grdelice, Ravnoj  Banji u opštini Medveđa i Obradovcu u Crnoj Travi, gde je uništeno tridesetak grla stoke, pojave novih slučajeva obolelih životinja nije bilo, tako da se očekuje da će sve biti završeno bez prave epidemije, kaže Jovanović .

“Mi smo reagovali maskimalno brzo, a i vreme nas je poslužilo. Vlasnici stoke su maksimalno poštovali naše apele i apele veterinara. Jer kada je reč o zarazi to podleže državnom zakonu o sprečavanju epidemije i preduzimaju se vrlo rigorozne mere, bez obzira na to da li se one nekolme sviđaju ili ne. Negativne ekonomske posledice će imati to što je policija zaustavila promet sa ostalim područjima van regiona. Neke zemlje su zabranile uvoz i promet goveda iz Srbije, to su Crna Gora i Bosna. Posledica će biti i zbog zabranjenog prometa rotilj mesa van našeg okruga, dok se ne proglasi da nema više zaraznih životinja”, objasnio je Jovanović..

Što se naknade tiče, Jovanović naglašava da vlasnici zaraženih i uklonjenih goveda nikako neće biti na šteti I da je država obezbedila sredstva koja se isplaćuju u roku od 24 sata, i to kao da je u pitanju stoka najboljeg kvaliteta.

Ovakvoj meri se pribeglo kako bi se sprečila situacija da ljudi ne prijavljuju bolest, što bi imalo ogromne posledice po zdravstvenu bezbednost i životinja i ljudi.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare