Uz podršku EU 12 romskih porodica u Prokuplju dobilo nove stanove

PROKUPLJE

Zahvaljujući projektu „Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju“ koji finansira Evropska unija, 12 najugroženijih romskih porodica iz naselja Mala Guba u Prokuplju dobilo je ključeve novih kuća koje će im omogućiti život u kvalitetnim uslovima.

Romskim porodicama ključeve novih kuća uručili su šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović i načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković.

Ambasador Fabrici, kome je poseta Prokuplju prvi odlazak van Beograda od pojave pandemije, istakao je ovom prilikom da je inkluzija jedna od osnovnih vrednosti EU i podsetio da su Romi najbrojnija manjina u Evropi, a da su najugroženiji. Zbog toga je podrška Romima izuzetno važna. Pored inkluzije, ključne tačke na koje se treba fokusirati jesu fundamentalna prava, održivost i partnerstvo.

 „Naš posao je da uključimo romsku zajednicu u društvo i da svi zajedno radimo na rešavanju problema sa kojima se suočavaju, a fundamentalna pitanja su smeštaj, obrazovanje i zaposlenje. Srbija i Evropska unija rade godinama na inkluziji Roma, a EU je investirala 30 miliona evra za inkluziju Roma u Srbiji. Obezbeđivanje smeštaja je najveći deo naše donacije, ali radimo takođe i na obrazovanju i drugim temama. Samo prošle godine, 1000 stipendija je dodeljeno romskoj deci. Prilično je široka naša strategija po pitanju podrške Romima“ poručuje ambasador Fabrici i ohrabruje sve u Srbiji da rade dalje u ovoj oblasti jer ima još posla, a EU je svakako na strani romske zajednice.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović čestitala je porodicama koje su dobile stanove u naselju Mala Guba.

„Mi smo u prethodne dve godine, zajedno sa Evropskom unijom, koja je ne samo naša podrška nego i finansira najveći deo projekata inkluzije Roma i Romkinja, napravili stanove za više od 200 porodica koje su rešile svoje stambeno pitanje. Mi moramo da radimo zajedno, Vlada Srbije, lokalne samouprave, EU – da učinimo sve što možemo da uslovi života budu jednaki za sve“ ističe potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

„Ovo je veliki projekat koji su podržali EU i Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture. Od 68 ljudi koji će biti smešteni u ovim novim objektima u Maloj Gubi biće 45 dece, što je vrlo važno“ kaže gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović, uz zahvalnost Delegaciji EU i Vladi Srbije što su pokazali interesovanje za romsku nacionalnu manjinu u Prokuplju.

Predsednik Nacionalnog saveta za Rome Dalibor Nakić konstatuje da je ovaj projekat od ogromne važnosti za Rome u Prokuplju.

„Čini se da se polako ali sigurno nazire svetlo na kraju tunela iz kojeg romska zajednica decenijama pokušava da izađe. Mi smo državljani naše divne Srbije, ali smo takođe i Evropljani, tako da cenimo napore Evropske unije da se položaj Roma u Srbiji unapredi i očekujemo da se podrška integraciji Roma nastavi u narednom periodu“ dodaje Dalibor Nakić.

Od sredine 1999. godine, skoro tri stotine interno raseljenih Roma živi u privremenim podstandardnim ili neformalnim objektima u naselju Mala Guba na obodima Grada Prokuplja. Romska zajednica u ovom naselju suočavala se godinama i sa problemom plavljenja reke Toplice, pa su tako u poplavama 2014. i 2016. godine, pripadnici ove zajednice ostali bez krova nad glavom koje je reka sa sobom odnela. Kako bi se pomoglo Romima koji žive u ovom naselju, 2017. godine Grad Prokuplje je uz finansijsku podršku Evropske unije pokrenuo projekat Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju.

Projekat „Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju“ realizovan je u saradnji sa Ministarstvom građevine, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvom finansija, Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, kroz program „Unapređenje uslova života Roma u podstanardnim naseljima“. Ovaj program je sa 9,5 miliona evra finansirala Evropska unija, a sa 1,5 miliona evra Republika Srbija.

Evropska unija do sada je uložila preko 30 miliona evra u projekte inkluzije Roma u Srbiji koje sprovodi u saradnji sa Vladom Republike Srbije, lokalnim samoupravama i organizacijama civilnog društva. Uz podršku EU povećan je broj upisanih u matične knjige rođenih, poboljšan je pristup osnovnim pravima kroz rad novoformiranih mobilnih timova, a kroz dodeljivanje grantova ojačano je romsko civilno društvo. Posebne aktivnosti su sprovedene s ciljem unapređenja stambene situacije romske zajednice u nekoliko opština i gradova u Srbiji, iznalaženja najadekvatnijih modela za zapošljavanje Roma i Romkinja, a naročita pažnja usmerena je na trajnu uključenost romskih učenika u srednje škole. Od 2011, Evropska komisija organizuje seminare o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja posvećene unapređenju položaja Roma.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare