Uz godišnjicu koja traje

LESKOVAC
LIČNI DNEVNIK (i svedočenje, ako nekom zatreba)
(piše Nikola Milićević)
Na dan prolećnog Svetog Nikole, 22. maja 1999. godine, dvadesetak aviona NATO alijanse, posle petnaestominutnog ringlšpila i paradiranja po vazdušnom prostoru iznad grada koji nismo imali čime da branimo, pažljivo se prestrojilo po nameni i visini, i napalo leskovački aerodrom. Manevri vazduhoplova stranih armija jasno su se videli na belom fonu neba stratifikovanog tankim slojem oblaka, a bolji poznavaoci mogli su da prepoznaju tipove i klase aviona čiji su se obrisi jasno oslikavali na stratusima. Tik ispod kape oblaka ostali su EF-111 “Rejveni” (Rejven – gavran), avioni opremljeni protivradarskim projektilima, po krugu su se, na različitim visinama, postavili F-16 “Falkoni” (Falkon – soko) da zaštite grupu od eventualnog napada lovaca. U centru karusela ostali su F-1 “Miraž” (Miraž – optička varka, fatamorgana koju stvara treperenje vazduha). Ovim avionima iz sastava ratnog vazduhoplovstva Francuske, zemlje koja nam, kao ni druge iz sastava NATO, nije objavila rat, pripala je uloga egzekutora. U više ponovljenih napada, izvedenih kao na poligonu, sa promenama uglova i visina obrušavanja, “Miraži” F-1 uništili su četiri od pet aviona AN-2 ratnog vazduhoplovstva Jugoslavije, baziranih na leskovačkom aerodromu još od početka agresije alijanse.
AN-2 (Antonov) je laki transportni avion koji većinu svog veka provodi na travnatim pistama, koristi i neuređene duže livade, i to je jedino što ga je činilo “legitimnim ciljem”.
Posade i poslužioci naše aviogrupe nisu povređene.
Dva moja prijatelja napravila su fotografije koje prilažem ispod teksta. Milovan Rajković uslikao je “Miraže” F-1 u fazi napada, Miomir Atanasijević uslikao je ostatke Anova samo sat-dva posle uništenja.
Šteta napravljena vojnim prodorom u vazdušni prostor zemlje članice UN i oružanim napadom na njena materijalna dobra i imovinu, nije sanirana. Otišla je na račun naroda Srbije.
Od Francuza, zemlje rodonačelnika diplomatije, za nepočinstvo nismo dobili ni excuzes-moi. Šansa je da leskovačko Društvo srpsko-francuskog prijateljstva poradi na tome.

NATO bombardovanje

NATO bombardovannje 1

NATO bombardovanje3

NATO bombardovanje 2

NATO bombardovanje 4

NATO bombardovanje 5
*** *** ***
Legenda uz fotografije:
1. “Miraž” F-1 u ponovljenom napadu na AN-2 koji se nalazio na severnom delu piste leskovačkog aerodroma. U prvom napadu “pametna bomba” pala je stotinak metara dalje. Na fotografiji se vidi da vođena bomba sa gondole levog krila nedostaje. (Foto M. R:)
2. Još jedan “Miraž” F-1 u napadu iz drugog pravca. (Foto M.R.)
3. – 6. Direktno pogođeni bombama čiji je eksploziv i učinak testiran tokom agresije NATO na Jugoslaviju, Antonovi su se bukvalno dezintegrisali, raspadali i sagorevali za par minuta. Pored piste ostali su samo delovi njihovih motora, i oni oštećeni do neupotrebljivosti. (Foto M. A.)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare