Uvodi se testiranje na kovid i obavezno nošenje zaštitnih maski u zdravstvenim ustanovama

dangerous coronavirus Covid-19 virus in a laboratory - infection of 2019-nCoV virus. Global pandemic risk due to coronavirus outbreak

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE-NIŠ
Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovid-19 je na sednici u Institutu za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut” donela preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite ukazano je na značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike, saopšteno je iz Batuta.

Doneta je i odluka o obaveznom testiranju na kovid-19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

Obavezno je testiranje kontakata sa kovid pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid-19.

Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama
Na nivou bolničkih ustanova odlučeno je da testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid-19.

Testiranje na kovid uslov pred hospitalizaciju
Testiranje na kovid uslov pred hospitalizaciju
Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama.

Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje. Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove.

Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih sedam dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mera, kao i da na dalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim instituom/zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno- metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid-19.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovid-19, radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta, navodi se u saopštenju. Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena.

Preporuke za vakcinaciju protiv kovida i gripa
Kada je reč o vakcinaciji, navodi se da se vakcinacija protiv kovid-19 sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno-metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije, prenosi RTS.


Naglašen je značaj vakcinacije protiv kovid-19 i sezonske vakcinacije protiv gripa, a koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku, s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija, dodaje se u saopštenju. (kraj) SM/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare