Uticaj Kine na Balkanu preuveličan

BEOGRAD

Rast kineskog uticaja na Zapadnom Balkanu je prisutan, ali se preuveličava i prenaglašava, rečeno je tokom konferencije “Kina u Jugoistočnoj Evropi: između ekonomskog i političkog uticaja”.

Kina je 97 odsto svojih evropskih investicija plasirala u Zapadnoj Evropi, a tri odsto u Srednjoj i Istočnoj, od čega samo tri odsto na Zapadnom Balkanu, što znači da je ovom regionu pripalo 0,1 odsto svih kineskih ulaganja na Starom kontinentu, izjavila je Ana Krstinovska iz makedonske organizacije Estima.

Ana Krstinovska je ocenila da se tvrdnja o značajnom kineskom uticaju na može generalizovati za ceo Zapadni Balkan, pošto je na jednoj strani Srbija, a na drugoj ostale države regiona. 

Brojni kineski projekti i investicije su najavljeni, ali nisu realizovani. U Bosni i Hercegovini je najavljeno 15 kineskih projekata, koji su ostali na nivou pregovora, bez ugovora, rekla je Ana Krstinovska.

Ona je iznela podatak da na Zapadnom Balkanu kineska ulaganja čine zajmovi vredni 10 milijardi evra i 500 miliona evra direktnih investicija, od čega skoro 370 miliona u Srbiji.

Vrednost spoljnotrgovinske razmene zemalja regiona sa Kinom je dostigla 100 milijardi evra, ali sve države Zapadnog Balkana pri tome beleže deficit, navela je Ana Krstinovska.

Ona je ocenila da problem nije saradnja sa Kinom, već način kako se odvija, zbog nepoštovanja nacionalnih i evropskih pravila.

Ivan Vujačić sa beogradskog Ekonomskog fakulteta je izjavio da politička elita često kineske kredite predstavlja kao investicje i da prisustvo Kine može biti obezbeđeno i kupovinom firmi, kao što je Borski rudnik, što nije direktno ulaganje.         

Srbija u regionu prednjači što se tiče kineskih kredita i direktnih investicija, rekao je Vujačić, uz konstataciju da za njihovu netransparetnost i zapostavljanje zaštite životne sredine ne treba kriviti isključivo Kineze, već domaću političku elitu.

Vujačić je izjavio da Evropska unija nema istinski angažman na Zapadnom Balkanu, što je otvorilo prostor Kini i Rusiji.

Zapadni Balkan je napušteno dvorište EU, gde je neko drugi ušao, konstatovao je Vujačić.

Ekonomski konsultant Jens Bastijan je naveo da je Kina uključena u projekte čiju su realizaciju neke zemlje regiona tražile od EU, ali nisu realizovani ili su odbijeni.

Kina je pozvana da dođe u Jugoistočnu Evropu i investira, jer drugi to nisu učinili. Peking je strateški opredeljen da dugo ostane u regionu, gde je i pre dolaska Kineza trebalo da nauče o značaju strateških investicija u infrastrukturu i saobraćajne povezanosti, rekao je Bastijan.

Ekonomski konsultant iz Podgorice Miloš Vuković je naveo da je Crna Gora, bez tenderske procedure i samo uz idejni projekat, ušla sa Kinom u potpuno neisplativ posao izgradnje autoputa vredan više od milijardu evra, što je četvrtina crnogorskog bruto domaćeg proizvoda.

Tri četvrine angažovanih radnika je stiglo iz Kine i plaćeni su 80 miliona evra, što znači da im je prosečn mesečna plata iznosila između 4.000 i 5.000 evra, izjavio je Vuković, uz tvrdnju da će biti potrebna pomoć Zapada kao bi se izašlo iz tog posla. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare