Usvojili izveštaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave

VRANJE

Na početku 35. sednice Skupštine grada Vranja usvojen je Izveštaj o radu gradonačelnika za 2022. godinu. Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković podsetio je na značajne projekte i aktivnosti realizovane tokom prethodne godine.

,,S obzirom da je 2022. godinu obeležila svetska energetska kriza, preduzete su sve neophodne mere da se obezbede energenti potrebni za pouzdano, sigurno i kvalitetno snabdevanje krajnjih korisnika, a pre svega dece u predškolskim i školskim ustanovama i ostalih korisnika usluga Javnog preduzeća „Novi dom“ Vranje, objavljeno je na zvaničnom sajtu grada Vranja.

U cilju prevazilaženja navedenog problema pristupilo se realizaciji projekata, koji za cilj imaju korišćenje obnovljivih izvora energije, i u tom smislu realizovani su mnogobrojni projekti.

Neki od značajnih su: izgradnja male solarne elektrane na objektu Gradske uprave, energetska sanacija vrtića ,,Pčelica”, izgradnja solarne elektrane na vrtiću „Naše dete“, energetska sanacija vrtića ,,Dečja radost”, potpisivanje Ugovora sa GIZ-om za izradu akcionog plana za održivu energiju i klimu (SECAP), realizacija postupka izbora privatnog partnera za realizaciju javno privatnog partnerstva ugovorne isporuke toplotne energije uz izgradnju novih kotlarnica iz obnovljivog izvora energije – drvne biomase i prirodnog gasa, projekat izbora privatnog partnera za realizaciju javno privatnog partnerstva sa elementima koncesije za izgradnju solarne elektrane, upotrebu obnovljivih izvora energije i energetski efikasnih tehnologija, izgradnja kotlarnice iz obnovljivog izvora energije – drvne biomase u okviru Zdravstvenog centra u Vranju, rekonstrukcija sistema javnog osvetljenja grada, odnosno zamena ulične rasvete, dodela devet trojnih ugovora za ugradnju solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe i dodela 94 trojnih ugovora za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova“, rekao je Milenković.

Između ostalog, govorio je i o najznačajnijim projektima realizovanim u oblasti putne infrastrukture. ,,Novi izgled dobile su ulice: Majora Gavrilovića, Oca Justina Popovića, Svetozara Markovića, La Martinova, Darvinova, Mišarska, Vojislava Mitića, Barelićka, Hadži Tomina, Ljutice Bogdana, Pećka, Resavska, Franca Rozmana, Jurice Ribara, krak u Bulevaru Nikole Tesle, Manasija Ristića, Jelene Ćetković, Stevana Filipovića, Kajmakčalanska, Skojevska, Kosovska, Blaže Jovanovića. Izgrađena je vodovodna mreža u ulicama: Mišarska, Jelene Ćetković, Stevana Filipovića, Vase Pelagića, Darvinova, Otona Župančića, Kosovska, Baba Zlatina, u selima Donji Neradovac, Moštanica, Bresnica, u OŠ J.J.Zmaj, na Bunuševačkom groblju, završava se i revitalizacija Jevrem bunara. Atmosferska mreža je urađena u ulicama: Zmaj Jovina, Ivana Cankara, 8. brigade, Rodoljuba Čolakovića, Oktobarske revolucije, Kosovska, Darvinova, Baba Zlatina. Takođe i fekalna kanalizaciona mreža u ulicama: Đure Đakovića, Dimitrija Tucovića, Mišarska, Save Kovačevića, Cara Dušana, Karađorđeva, Kralja Milana, Matije Gupca, Franše D Eperea, Stevana Filipovića, Kosovska, Makedonska, Drvarska, u bloku kod ul. Ive Andrića, bloku kod ul. Proleterskih brigada, na Sportskom centru, u Neradovcu, Gornjem i Donjem Vrtogošu, Davidovcu i Bunuševcu. Ukupan iznos sredstava za asfaltiranje i izgradnju vodovodne, fekalne i atmosferske kanalizacione mreže iznosi preko 400 miliona dinara“, dodao je gradonačelnik. On je takođe podsetio na još neke veoma važne projekte realizovane u prethodnoj godini poput rekonstrukcije Paviljonskog dela Bolnice, vrednog 1.4 milijarde dinara, izgradnju novog bloka stanova za pripadnike službi bezbednosti, novog vrtića u naselju „Raška“ i toplovoda za potrebe Regionalnog centra za vanredne situacije.

IZVEŠTAJ O RADU GRADSKE UPRAVE


U nastavku sednice Skupštine odbornici su razmatrali i usvojili Izveštaj o radu Gradske uprave, koji je predstavio načelnik GU Dušan Aritonović, navodeći realizovane aktivnosti u prethodnoj godini po službama i odeljenjima. Nakon toga, usvojeni su Izveštaji o radu Gradskog veća, lokalnog ombudsmana, Gradskog pravobranilaštva i glavnog urbaniste grada Vranja za 2022. godinu. Takođe, gradski parlament dao je zeleno svetlo i na Izveštaj o sprovođenju Strategije unapređenja položaja mladih Grada Vranja za prethodnu godinu i Informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, društva kapitala i drugih oblika organizovanja na koja se primenjuje zakon o javnim preduzećima, a čiji je osnivač Grad Vranje za periode od 01.01.2022. do 30.09.2022. i od 01.01.2022. do 31.12.2022. godine.

Na sednici održanoj pre praznika usvojeni su i Izveštaji o radu sa finansijskim izveštajima poslovanja za 2022. godinu javnih preduzeća Vodovod, Komrad, Novi Dom, Urbanizam i izgradnja grada Vranja, Parking servis, Uprava Banje i Privredno društvo ,,Slobodna zona“.

Takođe, odbornici su razmatrali i usvojili Odluku o izmenama i dopunama odluke o upravljanju grobljima, sahranjivanju i pogrebnoj delatnosti na teritoriji grada Vranja, Lokalni operativni plan odbrane od poplava na teritoriji grada Vranja za vode II reda u 2023. godini, Plan zaštite i spasavanja grada Vranja, kao i Rešenje o obrazovanju lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Takođe, usvojena su i Rešenja o otuđenju uz naknadu u novcu građevinskog neizgrađenog zemljišta u javnoj svojini grada Vranja sa pojedinih katastarskih parcela, kao i Rešenja o razrešenju i imenovanju predsednika i članova Nadzornih odbora javnih ustanova Kulturno-obrazovni centar Vranje i Javna biblioteka ,,Bora Stanković“, kao i JP ,,Urbanizam i izgradnja grada Vranja“.

Usvojena je i Odluka o izmeni i dopuni odluke o razrešenju i imenovanju predsednika, članova, zamenika predsednika i zamenika članova, sekretara i zamenika sekretara Gradske izborne komisije Grada Vranja u stalnom sastavu. Na ovoj sednici potvrđivanjen je mandat odborniku Srbi Nikoliću sa liste ,,Aleksandar Vučić -Za našu decu“. (kraj) DV/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare