Ustavni sud Kosova presudio: Tači u pravu

PRIŠTINA

Ustavni sud Kosova doneo je odluku po kojoj je predsednik Kosova Hašim Tači radio u skladu sa Ustavom kada je Avdulaha Hoti predložio kao kandidata za formiranje Vlade Skupštini Kosova.

Na sednici za reviziju održanoj danas Ustavni sud Kosova razmotrio je i doneo odluku o zahtevu: 1. KO 72/20, prenosi RTK

Predmet zahteva bila je procena ustavnosti Dekreta Predsednika Kosova, br. 24/2020, od ​​30. aprila 2020. godine, kojim je Avdulah Hoti, predložen Skupštini Kosova kao kandidat za premijera za formiranje Vlade.

“U proceni Uredbe [br. 24/2020] od 30. aprila 2020. predsednika Kosova, preko kojeg je Avdulah Hoti, predložen Skupštini Republike Kosovo kao kandidat za premijera za formiranje vlade Republike Kosovo, Sud je odlučio: (i) jednoglasno da je zahtev podnosilaca predstavke prihvatljiv; (ii) jednoglasno da je osporena Uredba predsednika u skladu sa stavom 2. člana 82. Ustava, čime se zaključuje da uspešno izglasavanje poverenja Skupštini protiv Vlade ne dovodi do obavezne raspodele. Skupštine i omogućava formiranje nove Vlade u skladu sa članom 95. Ustava; (iii) većinom da je osporena uredba u skladu sa stavom 14. člana 84. (Ovlašćenja predsednika) Ustava u vezi sa stavom 4. člana 95 Ustava; (iv) jednoglasno da ukine privremenu meru utvrđenu Odlukom od 1. maja 2020 .; i (v) jednoglasno odbiti zahtev za saslušanje”, saopšteno je između ostalog iz Ustavnog suda. 

Izvor: RTK

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare