Ustanova za odrasle i starije Leskovac obeležila 59 godine rada

LESKOVAC

Ustanova za odrasle i starije Leskovac obeležila je prigodnom svečanošću 59 godina rada. Ujedino, jubilej od 20 godina rada proslavio je i Klub za odrasla i stara lica koji radi pri ovoj ustanovi, a priređena je i izložba radova pristiglih na foro konkurs „(Ne)vidljiva lepota trećeg doba“. Direktorka ustanove Gordana Savić podetila je da je ustanova osnovana 16.10.1964. godine rešenjem Skupštine sreza Leskovac pod nazivom Dom staraca.

„Kapacitet ustanove bio je 60 ležajeva i bila je uglavnom namenjena za stambeno i materijalno neobezbeđena stara lica. Stacionarni deo je izgrađen 1976. godine, čim je smeštajni kapacitet povećan na sto ležajeva, kada je promenjen i naziv u Dom penzionera sa stacionarom. Već 1986. godine dopunom delatnosti i povećanim interesovanjem odraslih lica promenjen je naziv u Dom penzionera i odraslih lica Leskovac. U ovom  periodu dolazi do naglog povećanja broja zanteresovanih lica za smeštaj, a kako je kapacitet bio nedovoljan, bilo je nužno stvoriti uslove za prerastanje doma u Gerontološki centar. Rekonstrukcija je počela 1988. godine i dom je dobio korisnu površinu od 3204 metara kvadratnih i 174 ležaja. Na osnovu statusnih promena 1992. godine dom je promenio ime u Gerontološli centar Leskovac. Realnim sagledavanjem interesovanja i potreba starijih ljudi, kao i velikog pritiska za institucionalnim smeštajem zavisnih i poluzavisnih lica, Gerontološki centar u saglasnosti sa resornim ministarstvom 2004. godine povećao je smeštajni kapacitet na 181 ležaj, a 2012. godine je dobio današnji naziv – Ustanova za odrasle i starije Leskovac. Poslednja adaptacija ustanove bila je 2017. godine. Kako se patologija našeg stanovništva menja, neophodno je proširenje doma i to stacionarnog dela, jer postojeći kapaciteti ne mogu da zadovolje potrebe. Danas smo mi jedna moderna Ustanova koja pruža opštu i zdravstvenu negu svojim korisnicima. Ove godine obeležavamo i 20 godina od osnivanja Kluba za odrasla i stara lica. Osnovna delatnost kluba je socijalna zaštita bez smeštaja za stara lica koja obuhvata psihosocijalnu i socijalnu podršku koja se pruža u prostorijama kluba, savetodavne usluge, obilazak starijih lica i programske aktivnosti strukturisanja i organizacije slobodnog vremena članova kluba.“

Rođendanske čestitke u ime lokalne  samouprave uputio je i gradonačelnik Goran Cvetanović, koji je rekao da ova Ustanova obavlja izuzetno kvalitetan posao.

„Ovde se konstantno traži mesto više za boravak u njoj zato što posao obavljaju stručni zaposleni i rukovodstvo sa mnogo ljubavi i posvećenosti i podsetio je na rekonstrukciju objekta koja je usluge podigla na još viši nivo. Objekat Ustanove je pre nekoliko godina u potpunosti rekonstruisan investicijom Vlade Republike Srbije od 62,2 miliona dinara čime je stvoren prijatan, moderan i pre svega funkcionalan ambijent. Što se tiče Kluba za starije, već 20 godina on predstavlja kutak gde se naše bake i deke mogu okupljati i družiti i gde mogu provoditi svoje slobodno vreme. Iz budžeta grada se finansira usluga gerontodomaćica i funkcionisanje Kluba u kojem se trenutno nalazimo. Na godišnjem nivo za ove namene se izdvaja 17,6 miliona dinara.“

U sklopu svečanosti uručene su i nagrade za troje prvoplasiranih na fotokonkursu „(Ne)vidljivost trećeg doba“. Na konkurs je pristiglo 94 fotografija od strane 42 autora iz deset ustanova socijalne zaštite, ustanova koje služe za pružanje domskog smeštaja, pomoć u kući, klubova i dnevnih boravaka u Srbiji. Žiri je odlučio da prvo mesto na konkursu dodeli Petru Mitiću iz Doma „Čegarska dolina“ u Nišu, drugu nagradu osvojio je Nikola Nikolić iz Knjaževca, a treće Katica Stanković iz Beograda.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare