Uspešno relizovan projekat „Samostalan život“

VRANJE

 

Posle završene tromesečne obuke za rad i završenog projekta, 11 žena koje su pretrpele ili su sa iskustvom partnerskog i porodičnog nasilja na teritoriji grada Vranja, nastavlja da radi sa statusom radni odnos kod 7 poslodavaca.

To je rezultat projekta „Samostalni život“ koji je Odbor za ljudska prava u okviru Programa SOS telefon Vranje realizovao šest meseci, od januara do juna, uz podršku Projekta za promovisanje inkluzivnih tržišta rada u projektu zapadnog Balkana.

Od 1. jula tekuće godine, jedna žena nastavlja radni odnos na neodređeno vreme, kod partnera na projektu, „Stejpak“ u Vranju.

Na projektu je bilo angažovano 14 žena na obuci za rad.

Tim SOS telefona Vranje je kod izbora poslodavaca primenio osnovni princip, da vrsta proizvodnje i radno mesto odgovaraju radnim mogućnostima žene.

Jedna žena je iz ličnih razloga odustala, a za dve je potrebno u narednom periodu obezbediti radno mesto u skladu sa njihovim radnim profilom.

U dogovoru sa poslodavcima, četiri žene od septembra nastaviće rad po osnovu Ugovora o radu.

„Na ovaj način projektom je ostvaren osnovni cilj, a to je nastavak radnog angažovanja žena posle završetka subvencije i projekta, a na osnovu samostalne odluke poslodavca da nastavi radno angažovanje posebno ranjive grupe žena“, izjavila je Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava u Vranju.

Povodom uspešno završenog projekta Odbor za ljudska prava Vranje dodelio je Povelju Irmi Lutovac, nacionalnoj koordinatorki projekta za promovisanje inkluzivnih tržišta rada u projektu zapadnog Balkana – Programu za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Povelje za društveno odgovorno poslovanje, u ime svih žena koje su kroz ovaj projekat zasnovale radni odnos, dodeljene su svim preduzetnicima učesnicima projekta: „Stejpak“, „Mikromodeli“, „Diva Divani“, „Tina Trade“, „Buba Mara Slatki Svet“, „Ponte Bianco“, „Donna Line“.

 „Zapošljavanjem 11 žena, u periodu posle tri meseca obuke, poslodavci iz privatnog sektora su pokazali na delu da su „heroji vranjske privrede“ i otvorili novu stranicu u Vranju za uspostavljanje i razvoj mera ekonomskog osamostaljivanja i izlaska iz partnerskog i porodičnog nasilja, mnogih žena koje su pretrpele ili su sa iskustvom partnerskog i porodičnog nasilja na teritoriji grada Vranja“, ističe Antić Ristić.

Ona je dodala da je u toku projekta, u cilju podrške i osnaživanja za radno angažovanje, tim konsultantkinja SOS telefona Vranje u kontinuitetu pružao pravu i psihosocijalu podršku, a organizovano je 40 pojedinačnih i 9 grupnih savetovališta za žene.

Donacija UNDP je omogućila svakoj ženi ovog programa bruto zaradu i putne troškove ukoliko postoje. Za poslodavce je bila obezbeđena nadoknada na ime troškova obuke za svaku ženu.

Ovim projektom realizovano je zapošljavanje posebno ranjive grupe žena koje su bile na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, starosti 25 do 50 godina života. Sve žene su bile izložene porodičnom ili partnerskom nasilju u trajanju od nekoliko meseci do 20 godina.

Šest od njih su zbog ugrožene bezbednosti bile smeštene u Sigurnu kuću. Osam žena i njihova deca su pre radnog angažovanja živeli od socijalne pomoći u Vranju.

Pet žena prosečne starosti izmedju 40 i 50 godina, prvi put su zasnovale radni odnos.

Projekat „Samostalan život“ omogućio je da tri žene prvi put  prime mesečnu zaradu.

Sve učesnice projekta su same pokušavale da nađu sebi posao, ali bez uspeha. Od savetnika NSZ Vranje dobijale su odgovor da su stare i da same traže posao.

Projekat je uspešno realizovan uz partnere projekta: lokalne samouprave grada Vranja, CSR Vranje, Sigurne kuće, Nacionalne službe zapošljavanja – filijala Vranje, Kancelarije za Romska pitanja grada Vranja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare