Uspešan nastup vlasotinački atletičara u Slovačkoj

VLASOTINCE


Vlasotinački atletski klub ,,Crna Trava” koji je osnovan 1994.godine i bio, godinama, pod patronatom istoimene građevinske firme, godinama je slovio za najuspešniji sportski kolektiv na jugu Srbije. Vizionarskom rukom vođen od strane poznatog privrednika i uspešnog sportskog radnika Stojana Babastojanskog, a sve to u delo je sprovodio trener Tomislav Stefanović učinio je Vlasotince u poslednjim godinama prošlog veka gradom atletike. U tom periodu mladi atletičari AK ,,Crna Trava” imali su više pojedinaca u dresu reperezentacije, a Predrag Filipović koji važi za najboljeg sposrtistu svih vremena u našem kraju bio je četiri puta uzastopno na najvećem skupu sportista kao što su Olimpijske igre, a na Olimpijadi je učestvovao i njegov brat blizanac Nenad, kao i leskovčanin Goran Stojiljković, koji je bio na početku svoje karijere član vlasotinačkog atletskog kolektiva.


I kako to biva u životu običnog smrtnika svemu dođe kraj. Posle višegodišnjeg uspešnog postojanja i ,,stradanja” glavnog sponzora GP ,,Crna Trava” i atletski klub sledio je isti put kao i sama građevinska firma. Nestali su i atletičari, nije bilo više odlazaka na Svetska i Evropska takmičenja i klub je živeo i preživljavao kao sirotan, a nekada pre toga živeo je život dostojan i vredan svake pažnje.


U međuvremenu klub je promnio ime u AK ,,Vlasotince” i sada je lokalna samouprava ta institucija koja određenim novčanim sredstvima pomaže klubu. nema novca previše, ali ima za održavanje u životu.
Predraf Filipović, kao najsupešniji vlasotinački sportista prihvatio se trenerskog posla. I posle dužeg odsustva vlasotinački atletičari bili su na takmišenje van naše zemlje. Put ih je odveo do Slovačke. u prvoj needelji juna.


A, tamo, šta se dešavalo, pitamo trenera najmlađih vlasotinačkih atletičara, Predraga Filipovića..
Trener P.Filiović: – U gradu Borski Mikulas u Slovačkoj učestvovali smo na 53.Međunarodnom hodačkom mitingu koji je održan u dvodnevnom terminu.4. i 5.juna. Naša ekspedicija bila je malobrojna sa samo šest tkmičara, koji su bili oduševljeni svim onim što su videli na svom debitanskom takmičarskom nastupu van granica naše zemlje.
JUGpress: I kako ste zadovoljni rezultatima koje su postigli vaši takmčari ?
Trener P. Filipović: – Nisu nam bili u prvom planu rezultati, već želja da naša deca osete takmičarski duh i ambijent na nekom velikom Evropskom takmičenju kao što je bio ovaj dvodnevni miting u Slovačkoj. Rezultati su adekvatni njihovim mogućnostima a što je najvažnije svoj toj deci predstoji sportska nadgradnja i verujem da će biti uspešni naslednici moje generacije.
JUGpress: Ipak da čujemo imena dece koja su bila u Slovačkoj i njihove rezultate. Pa koja su to deca i i koji su njihovi plasmani ?
Trener P. Filipović: -Una Gligorijević u trci atletskih škola (deca do 12 godina starosti, osvojila je 3.mesto rezultatom 5:38 od ukupno 12 takmičara. Mila Jovanović u trci mlađih pionirki na 2 km. osvojila je 6.mesto sa rezultatom 12:44 u konkurenciji 11 takmičara. Naše tri starije pionirke hodale su na 3 km. u konkurenciji 13 takmičarki i ostvarile sledeće rezultate i plasman. Anđela Đikić 3.mesto u vremenu 17:31, Marija Jovanović 7.mesto u vremenu 18:47 i Teodora Ristić 9.mesto u vremenu19:25. Stariji pionir Dušan Todorović u trci na 3.km među 7 takmičara osvojio je 6 mesta sa rezultatom 18:23. Želim da kažem da je učestvovalo 122 takmičara iz 15 zemalja.
JUGpress: Imali ste nastup i na otvorenom prvenstvu Slovačke. Kako je bilo tamo ?
Trener P. Filipović: – Drugog dana na severu Slovačke u gradu Hlohovec na Otvorenom prvenstvu Slovačke naši takmičari osvojili su sledeće plasmane. Una Gligorijević za atletske škole na 1.km. bila je šsta od 7 takmičara sa rezultatom 5:42. Mila Jovanović za mlađe pionirke na 1 km. osvojila je 5. mesto od 6 takmičara sa 5:37.


U konkurenciji starijih pionirki na 2 km. u konkurenciji 11 takmičarki zavredili su sledeće plasmane:
Anđele Đikić bila je treća rezltatom 10:53
Marija Jovanović 5.mesto sa 11:15
Teodora Ristić 8.mesto u 12:47 dok je stariji pionir Dušan Todorović bio je peti na 2 km. rezultatom 11:41.
JUGpress: Koja su vaša nadanja u vremenu pred vama i vašim takmičarima ?
Trener P. Filipović: -Ubeđen sam da među našim mladim takmičarima ovo međunarodno iskustvo dosta znači za njihov dalji napredak i sada će im biti motivacija za nastavak sezone gde nas očekuju državna prvenstva i kup Srbije. Jedno je sigurno, put do uspeha je veoma težak i trnovit. Moramo svi zajednički mnogo da radimo i treniramo i moja su nadanja da ćnj se ,,kraljica sportova” opet ,,vratiti” u svoj rodni dom u naše Vlasotince – ubeđen je najbolji sportista svih vremana juga Srbije, trener vlasotinačkih atletičara Predrag Filipović.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare