Uspeh Tirane i Skoplja

BRISEL

Predsednica Evropske komisije Urusula fon der Lajen ocenila je kao istorijski uspeh Albanije i Severne Makedonije današnje započinjanje procesa pregovora o priključenu ove dve zemlje Evropskoj uniji, javlja Asošiejted pres (AP).

Bilo kakvo proširenje izvan 27 zemalja članica EU verovatno će potrajati više godina, podsećajući da su obe zemlje tretirane kao potencijalni kandidati 19 godina.

“Danas Albanija i Severna Makedonija sa EU otvaraju pregovore o pridruživanju. Ovaj istorijski trenutak je vaš uspeh. Rezultat vašeg napornog rada”, rekla je Lajen premijerima Albanije i Severne Makedonije Ediju Rami i Dimitru Kovačevskom.

Kako je procenio Rama, “ovo nije početak kraja, to je samo kraj početka”.

On je nagovestio višegodišnje ispitivanje i moguća pitanja sa sadašnjim državama članicama, koje moraju jednoglasno da odobre bilo kakvo proširenje članstva.

“To je jednoglasno. tako je. vo nam je potrebno da bismo nastavili da gradimo snažnu, demokratsku, evropsku Albaniju i jak, demokratski, zapadni i otvoreni Balkan”, dodao je.

Proces je zvanično započeo predstavljanjem pregovaračkih okvira, koji će omogućiti Briselu da proveri koliko je svaka nacija spremna da preuzme sve zakone, pravila i propise bloka.

Ovaj potez dolazi u ključnom trenutku za EU koja je upravo posegnula za ratom razorenom Ukrajinom da joj ponudi perspektivu članstva, iako su zemlje Zapadnog Balkana tako dugo držane u redu čekanja, konstatuje AP navodeći da ovo naročito važi za Severnu Makedoniji čiji je parlament “tek prošle nedelje otvorio put pregovorima za pridruživanje, prevazilazeći primedbe Bugarske”.

Kovačevski je naglasio da je posebno oduševljen promovisanjem jezika svoje zemlje.

“Ovo otvara vrata da naš makedonski jezik postane jedan od zvaničnih jezika EU. To je nešto što lično vidim kao najveće dostignuće, najveći uspeh”, kazao je Kočevski.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare