Uskoro u funkciji još četiri protivgradne stanice

BUJANOVAC

 

Po rečima načelnika bujanovačkog Štaba za vanredne situacije Alija Aslanija, u Bujanovcu su danas boravili predstavnici Radarskog centra „Kukavica“ iz Leskovca kako bi izvršili uvid u stanje protivgradnih stanica koje se nalaze nekadašnjoj vazdušnoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Aslani je za JUGPress  rekao da je uviđaj završen i da postoje dobre šanse da se osposobe četiri stanice od ukupno osam koje nisu bile u funkciji od uvođenja zabrane letova u području Kopnene zone bezbednosti.

„Na teritoriji opštine postoji ukupno 12 ovakvih stanica, od kojih su samo četiri bile aktivne poslednjih nekoliko godina. S obzirom da zabrane letova više nema, ne postoje nikakve prepreke da se, u saradnji sa lokalnom samoupravom, angažujemo na osposobljavanju ostalih protivrgradnih stanica. Danas smo sa predstavnicima Radarskog centra iz Leskovca izašli na teren i zaključili smo da su stanice u selima  Srpska kuća, Lopardince, Samoljica i Letovica u dosta dobrom stanju, s obzirom na dugogodišnje nekorišćenje i zapuštenost. Naša procena je da bi ove četiri stanice mogle da postanu operativne u najkraćem mogućem roku i sa najmanje ulaganja. Tačan iznos finansijskih sredstava koji bi bio potreban za aktiviranje stanica biće poznat u narednih nekoliko dana,“ istakao je Aslani.

Podršku za ovaj poduhvat, po njegovim rečima, pružili su predsednik opštine Šaip Kamberi, kao i njegov zamenik Stojanča Arsić, koji se danas i sastao sa timom koji je angažovan na osposobljavanju stanica.

„Interes svih u lokalnoj samoupravi je da se što pre krene sa ponovnim aktiviranjem protivgradne odbrane jer su štete izazvane gradom u poljoprivredi velike. Poljoprivrednici iz atara pomenutih sela su do sada bili potpuno nemoćni i to će se uskoro promeniti,“ zaključio je Aslani.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare