Uskoro počinje “Strings”

LESKOVAC

Iznikao iz Letnje akademije  muzike pre sedam godina, Medjunarodni festival ”STRINGS”, koji počinje za pet dana u Leskovcu, okupiće više od 2oo polaznika, profesora, dokazanih i priznatih umetnika, zvezda svetskog renomea i ljudi, koji su čitav život profesionalno posvetili muzici.

Festival ”Strings” koji je odavno prevazišao lokalne okvire, ove godine traje dva dana duže, od 2o.- 27. jula. Svečano otvaranje najavljeno je za subotu, u Narodnom pozorištu, gde će premijerno u Leskovcu nastupiti čuveni hor Collegium Musicum, saopšteno je na današnjoj press konferenciji.

–          Ove godine imamo zaista veliki festival. Kada smo na samom početku planirali kako bi on trebalo da izgleda, optimistično sam predložio neke programe, a danas mogu, sa radošću, da saopštim da će svi oni biti realizovani. To se vrlo retko dešava, najpre zbog nedostatka sredstava, a potom i rasporeda umetnika. ”Strings” su dve stvari, na istom mestu i u isto vreme: Letnja akademija muzike, na kojoj će ove godine, sa više od 8o mladih muzičara iz Srbije i okruženja, raditi 11 profesora i Medjunarodni festival muzike, sa eminentnim umetnicima, kaže muzički urednik u LKC-u, Slaviša Stevanović.

Sutradan po otvaranju, u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra biće predstavljena izložba grafika posvećenih festivalu, autora, Darje Djomkine, umetnice iz Rusije, a u Velikom holu, u 19 sati najpre će nastupiti Miloš Janjić, a dva sata kasnije, trenutno  jedna od najvećih svetskih džez zvezda, Rus, Valerij Stepanov.

U ponedeljak, 22. jula, predstaviće se Akademija umetnosti iz Novog Sada, sa svoja tri departmana i toga dana, posetioci će moći da čuju i Omladinski kamerni orkestar ”Strings”. Dan kasnije, gost festivala biće kompozitor Vojkan Borisavljević, koji će promovisati svoju knjigu ”Moja odiseja”. Ljubitelje klasične muzike očekuju i nastupi čeliste Tobijasa Štosijeka, koji će Bahove ”Svite”, svirati pod svećama,  predavanje na temu ”Istorijski razvoj žičanih instrumenata”, koncert Lenke Petrović na harvi, ali i završni koncerti učesnika letnje akademije.

Poseban akcenat, organizatori su stavili na dolazak Valerija Sokolova:

–          Treba li da podsećam da se radi o svetski poznatom violinisti, koji će, zbog obimnog repertoara i želje da što više toga pokaže leskovačkoj publici, prirediti dva koncerta. Nastupa sa svojim prijateljima, od kojih je većina nekadašnjih i sadašnjih polaznika letnje akademije, ali i uz tradicionalnu pratnju: Jovice Ivanovića na harmonici, Damjana Saramandića na violončelu i čeliste Alekseja Šadrina iz Ukrajine.

Ulaz za sve programe je besplatan. Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je ”STRINGS”  sa 1,3 miliona dinara, ali je značajnu finansijsku podršku dao i grad Leskovac.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
neradnici
neradnici
4 godine pre

Vec mi smeta sto godinama sede i nista ne preduzimaju da prodajom karata postanu samoodrzivi. Znate li koliko lezilebovica sedi u ovakvim institucijama,nista ne rade a gradjani ih placaju. Karte su besplatne, dolazak partiijski,pa drzava i grad bacaju pare na silne neradnike da se prica kako rade, kako imaju posla. Milione dinara kostaju ti neradnici.