Uskoro i zvanično otvaranje Naučno tehnološkog parka u Nišu

  NIŠ

                   Izgradnja i uređenje same zgrade i pratećeg prostora Naučno-tehnološkog parka u Nišu pored tehnoloških fakulteta, je završeno i NTP će biti otvoren već tokom ovog meseca, a to se može dogoditi i već iduće nedelje. Prema rečima dr Milana Ranđelovića, direktora Naučno tehnološkog parka,  građevinski radovi  su dominatno završeni i sada se radi na ispravljanju nekih sitnijih grešaka koje su utvrđene i završetku parternog uređenja. Počela je  isporuka nameštaja i opreme za funkcionalno opremanje parka, a najveći deo toga stići će tokom ovog meseca. Firme koje se budu uselile počeće da rade u avgustu.

                  “Raspisali smo i javni poziv i imamo rezultate prvog i drugog preseka,  15. i 31.maja. Imali smo  ukupno 36 prijava, 21 za start ap kompanije i 15 prijava tehnološko razvojnih kompanija. Izvršeno je bodovanje i 32 su  odabrane za članove Naučno tehnološkog parka i danas objavljujemo rezultate na sajtu NTP i pokušaćemo sa kompanijama da dođemo do izbora konkretnog prostora unutar parka, kako bismo zaključili ugovore i poslali ih firmama. Ukupno ćemo imati 20 start ap kompanija i 13 tehnološko-razvojnih, a jedna kompanija  je vezana i za tehnološko-razvojni i  za start ap deo. Oni će razvijati dva različita proizvoda”, kaže direktor NTP, dr Milan Ranđelović.

dr Milan Ranđelović

                 Dr Milan Ranđelović dodaje da će kompanije koje su dobile  ugovore za useljenje sa radom početi u avgustu.

                  “To je mesec u kome bi se kompanije i useljavale i radile, a od 1.septembra bi počelo da se radi punim kapacitetom”, kaže Ranđelović. “Na raspolaganju stanarima biće 14.000 kvadrata”.

                 Naučno tehnološki park je od posebnog značaja za grad Niš.

                  “Niš je izgradnjom  ovog parka dobio mnogo. Dobio je priliku da bude prepoznat kao grad u kome se  razvijaju inovativni proizvodi i usluge korišćenjem visokih i naprednih tehnologija, dobija instituciju koja će se sistemski  baviti uspostavljanjem inovacionog i eko sistema, identifikovanjem svih aktera i u privredi i kod naučno obrazovnih institucija koje mogu da doprinesu jedne drugima. Praktično  se do sada niko sistemski nije bavio uspostavljanjem saradnje nauke i privrede i ta saradnja je bila sporadična, pa će park u zajednici preuzeti tu ulogu”, ističe dr Milan Ranđelović.

                  Naučno tehnološki park će, dodaje dr Milan Ranđelović, doprineti da se identifikuju i na pravi način predstave potencijali Niša koji će doprineti da za dve do pet godina Niš  bude prepoznatljiv po novim firmama i novim  proizvodima koji su se razvili ovde u Nišu, zahvaljujući, između ostalog i Naučno tehnološkom parku.

              Interesovanje je premašilo očekivanja i, prema rečima direktora NTP dr Milana Ranđelovića, već u prvom javnom pozivu ponude su premašile ponuđene kvadrate, a to je tek 60 odsto od onoga što će na tri etaže biti na raspolaganju.

              “Privukli smo kompanije koje će osmisliti nešto novo u NTP i ponuditi ga kao gotov proizvod tržištu. Očekujemo da ovaj park pokrene otvaranje novih fabrika, gde će se proizvoditi uređaji i aparati najnovije generacije”, kaže  Ranđelović.  “ Imamo i početnike i one koji su već ozbiljni u poslu i biće zanimljivo pratiti kako će se povezati. Ideje su njihove, ali okruženje i atmosfera su naša briga”.

                    A to se vidi već na prvom pogledu. Parter, odnosno okruženje objekta, je delom namenjeno parkiranju, delom je lepo uređen park sa fontanama. U  podrumu zgrade se nalaze garaže i fites centar površine 400 kvadrata koji će biti dat, putem javnog poziva, nekom od partnera na  upravljanje.

                    “Na prizemlju i galeriji nalaze se  sadržaji koji su namenjeni svima, ne samo  stanarima parka, već celoj zajednici.Pre svega se radi o ulaznom holu i lobiju koji je u funkciji parka, ali i Muzeja industrijske baštine Niša, tu će biti  kafić i  restoran i veliki kongresni centar koji će koristiti park, ali  i drugi akteri. Pored toga imamo još tri sprata okvirne površine od 2.200 kvadrata  po spratu podeljenih u kancelarijske prostore za kompanije. Na prvom spratu će se nalaziti start ap kompanije i tu se nalazi veći broj manjih kancelarija koji je opremljen tako da  ima više sala za sastanke i više prostora za zajedničke aktivnosti koje će mlađim kompanijama omogućiti zajedništvo. Drugi i treći spart su namenjeni kompanijama i tu je manje sadržaja za zabavu. Tu su kancelarije u kojima će se obavljati ozbiljnije stvari. Na trećem spratu se nalazi velika sala za prezentacije i sastanke. Unutar parka biće formirana i laboratorija za izradu prototipova i 3D štampu”, objašnjava dr Milan Ranđelović.

                  Ranđelović očekuje da im se u narednom periodu jave nove kompanije koje sada nisu stigle to da urade ili nisu prepoznale potencijal saradnje  sa parkom. Konkurs je trajno otvoren i jednom mesečno, u zavisnosti od broja prijava, sastajaće se komisije i raditi ocene tih  prijava.

                 “Nije nam ideja da prostor popunimo odmah i da prihodujemo puno, već da omogućimo najboljima da koriste prostor Naučno tehnološkog parka i da imamo što više prostora za start ap kompanije kojima ćemo dati priliku da pokažu šta mogu. Njih ćemo na šest meseci procenjivati da li napreduju ili ne, ukoliko napreduju nastaviće svoj boravak u parku, ukoliko ne napreduju doći će neko drugi”, objašnjava Ranđelović i dodaje da je kod start ap kompanija situacija vrlo specifična jer mogu da imaju dobre ideje ali im je problematičan ovaj drugi, biznis, deo,  pa će park tu pokušati da im pomogne da se bolje snađu i uspešno posluju.

                  Formalno otvaranje zavisi od onih koji će  otvaranju prisustvovati, a Ranđelović veruje da za to postoji interesovanje i predsednika Republike i Premijerke jer su i jedno i drugo dali i lični doprinos realizaciji planova oko izgradnje Naučno tehnološkog parka.

                 Izgradnja Naučno tehnološkog parka je koštala 12,5 miliona evra sa svim okruženjem, a to podrazumeva i izgradnju kolektora za atmosferske vode, u šta je uloženo oko 600 do 700.000 evra. Novac je obezbeđen preko Evropske investicione banke, investitor je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, projektom izgradnje i opremanjem upravljala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, a što se tiče grada Niša, sve aktivnosti po  ugovoru je  realizovala Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte i grad koji je bio zadužen za infrastrukturu i administrativnu podršku.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare