Uručeni „zlatni indeksi“ prvog generaciji studenata

NIŠ

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univeruiteta u Nišu bilo je svečano kako za novu generaciju studenata kojoj su uručeni indeksi, tako i za prvu generaciju koja je 1971.godine upisala ovaj fakultet a sada su im uručeni zlatni indeksi. Na ovaj način Prirodno-matematički fakultet u Nišu je obeležio i jubilej, pola veka od osnivanja i isto toliko godina provedenih u misiji obrazovanja novih generacija. U mežuvremenu je fakultet dobijao i nove studijske grupe prateći tako zahteve tržišta ali i razvoj nauke kao i interesovanja mladih. Od tri studijske grupe, koliko ih je bilo na početku, sada na PMF postoji šest studijskih grupa na osnovnim akademskim studijama, pored već postojeće hemije, matematike i fizike, tu su još i računarske nauke, biologija i geografija.       

        

„Indekse su danas dobili brucoši koji su upisali prvu godinu osnovnih studija ali i „zlatne  indekse“, generaciji koja je upisala fiziku, hemiju i matematiku  1971.godine kada su te grupe  bile na Filozofskom fakultetu. Uručili oko 40 „zlatnih indeksa“ a te godine se na ove tri studijske grupe upisalo 115 studenata. Očekivali smo da će svi doći ali  neke od njih su sprečile i ove epidemijske mere“, kaže profesor dr Perica Vasiljević , dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

                 Mnogi od njih, kako kažu njihove kolege, nisu u Srbiji, a sada je teško da se dođe iz inostranstva. Oni koji su došli sa setom se sećaju svojih prvih studentskih dana ali se i raduju susretu sa kolegama sa fakulteta. Mnogi od njih su ka ovom fakultetu kao predavači u srednjim školama usmeravali decu ka prirodnim naukama, a neki od njih su ostali kao predavači na fakultetu prenoseći svoje znanje novim generacijama.

                 „Pre 50 godina kada sam upisala matematiku sve je bilo i drugačije ali i isto.Nakon završenih studija dobila sam posao u Gimnaziji „Svetozar Marković“, a onda sam jedno vreme radila kao nadzornik u Ministarstvu prosvete za matematiku pa i kao načelnik Školske uprave u Nišu. Sećanja naviru i normalno je da  uvek bilo lepše pre nego sada. Dodatak je i ova situacija.  Mnoge kolege nisu došli, ali  i te godine kada smo se mi upisali bila je epidemija variole vere. Na neki način se matematički  krug zatvara, ali smo mi tada bili mladi  i neobavešteni i nismo mnogo obraćali pažnju na to“, kaže Snežana, tada Mitić, a sada Ivković.

                  Ona dodaje da nastava sada malo drugačija, da je nivo nastave viši ali je znanje i dalje ostalo imperativ celog tog procesa obrazovanja.

                  Ove godine Prirodno-matematički fakultet je upisao 210 brucoša.

                 „Nastava će biti po kombinovanom modelu. Na samom početku akademske godine nastava će biti  uživo da bi se studenti upoznali sa nastavnim procesom na fakultetu i sa profesorima, a onda shodno epidemiološkoj situaciji deo nastave će se odvijati na fakultetu a deo onlajn. Pravićemo kombinacije. Kako se menja epidemiološka situacija tako ćemo se i mi prilagođavati“, kazao profesor je dr Perica Vasiljević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare