Uručene stipendije i nagrade “Sveta petka”

NIŠ

U gradskoj opštini Medijana danas su uručene nagrade i stipendije iz Fondacije “Sveta Petka” najuspešnijim studentima i učenicima sa teritorije ove opštine. Ovaj podstrek  od strane lokalne samouprave  zaslužili su visokim ocenama i medaljama sa raznih domaćih i međunarodnih takmičenja. Fond “Sveta Petka” najboljim studentima, osnovcima i srednjoškolcima novčano pomaže već desetu godinu, a u Medijani kažu da će i nadalje na ovaj način pomagati mlade, kreativne, uspešne đake i studente.

Sedamnaest učenika  studenata dobilo je stipendiju u trajanju od godinu dana u visini od 12 hiljada dinara a sedamnaest njih nagradu u visini od 20 hiljada dinara.

“ Svi se mi ponosimo vama. Da je sreće I da je više novaca da vas ovde bude više I da sala bude punija. Vellika zahvalnost vašim prijateljima, roditeljima koji su ovde danas sa vama , što su odgajili ovako divnu decu i što možemo   da se ponosimo svima vama . Želim vam da u narednoj godini budete još bolji, da vam naredna godina bude još uspešnija, a opština medijana će se truditi da svima vama pomognemo. Mi smo prepoznali vaše vrednosti, cenimo to šro radite i vaš uspeh”, rekao je predsednik gradske opštine Medijana, Milan Krstić.

Iako mladi, na pragu života, učenici i studenti su svojim zaslugama zadivili komisiju kojoj je bilo veoma teško da od najboljih odabere one kojima će uručiti priznanje. Kako je kazao predsednik Skupštine opštine Medijana, profesor dr Žarko Rankovič, kod studenata čiji je prosek bio 10,00 to je bilo lako. Ali kod onih koji su gradu Nišu doneli nagrade i priznanja sa različitih državnih i međunarodnih priznanja, bilo je zaista teško, jer je konkurencija bila velika.

Luka Maksimović ima 14 godina i učenik je  osmog razreda osnovne škole “Car Konstantin”. Bavi se pisanjem pesama, priča, dramskih tekstova. Na domaćim i stranim festivalima osvojio je 201 nagradu, od toga 60 prvih, 33 druge, 24 treće I 84 posebnih nagrada. On kaže: “Nagradu sam dobio jer sam u martu ove godine izdao moju prvu knjigu. U knjizi se nalaze sve pesme i priče koje sam napisao. Pišem od osme godine. Taj dar mi je mama prenela. I mama piše. U mom stvaralaštvu me najviše podržavaju moji roditelji i moja baka”.

Nikola Ljubisavljević  ima 16 godina I učenik je gimnazije Svetozar Marković u Nišu. On je plivač udruženja osoba sa invaliditetom “Nais” Od početka 2016 godine osvojio je devet medalja i to jednu zlatnu, šest srebrnih  I dve bronzane medalje.

“ Prvo sam u februaru na međunarodnom takmičenju u plivanju koje se održalo u Malmeu osvojio sam dve nagrade Potom je usledilo takmičenje u Grčkoj gde sam osvojio tri medalje. Na Beograd Openu I drugim republičkim takmičenjima takođe sam osvojio odličja. Ova nagrada je veoma značajan podsticaj za mene da nastavim još više i bolje. Novčani deo nagrade će mi značiti da kupim sebi neku noviju opremu za plivanje I za trening

Mnogi od nagrađenih studenata iimaju prosek ocena 10. Jedna od njih je Sonja Janković, student šeste godine medicine, student generacije u prvoj, trećoj i četvrtoj godini studija.

“Dobila sam nagradu za osvojene rezultate u oblasti nauke. Ja sam višegodišnji stipendista ove fondacije. Na fakultetu radim naučno istraživački rad, napisala sam dosta naučnih studentskih rada. Imam 42 objavljena naučna rada i apstrakata sa kongresa na kojima sam predstavila te radove. U medicini ima dosta zanimljivih stvari a mene zasad  prvenstveno interesuje oblast neurologije i kardiologije.

Tradicija dodele nagrada i priznanja “Sveta Petka” traje od 2006. Godine. Fond je osnovan septembra 2005 a osim uspešnih đaka I studenata podstiče I parove koji idu na vantelesnu oplodnju.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare