Uručene nagrade “11. januar” na Svečanoj sednici Skupštine grada Niša

NIŠ

Dom zdravlja u Nišu, Lutajuća srca, mr Novica Ranđelović, Miloje Branković i Saša Sefirović dobitnici su najvišeg gradskog priznanja “11.januar” koje im je uručeno na svečanoj sednici Skupštine grada Niša. U ime Doma zdravlja nagradu je primio direktor ove ustanove  dr Milorad Jerkan, Spomenka Đokić je primila nagradu u ime nagrađene muzičke grupe Lutajućih srca, a Jelena Sefirović u ime svog oca koji je posthumno nagrađen.   

                     Laureatima nagrade, istaknutim kolektivima i pojedincima, pripali su statueta “Oslobodiocima Niša”, plaketa i novčani iznos od po 100.000 dinara u bruto iznosu. Za nagradu je kandidovano 16 kolektiva i devet pojedinaca, koji svojim radom predstavljaju Niš u najboljem svetlu. Grad Niš se na 11. januar, kada je 1878. godine oslobođen od Turaka, priznanjima odužuje svojim istaknutim žiteljima.   

                   “Obaveza nam je da ne zaboravimo podvige predaka, ali i da se okrenemo budućnosti. Uverena sam da imamo veliki broj kvalitetnih ljudi. Uspeh dobitnika nagrade nije došao sam od sebe, već stalnim radom i upornošću. Kao što je rečeno, neka njihova dela budu na radost njihovim porodicama, a državi na korist”, naglasila je Dušica Davidović, zamenik gradonačelnika Niša.

                                  O dobitnicima nagrada odlučivala je komisija koju su činili Boban Džunić, predsednik Skupštine grada i komisije za dodelu nagrada, Dragana Sotirovski, gradonačelnica, i po jedan predstavnik Crkve, Univerziteta i Vojske Srbije. 

                             “Svih pet nagrada dodeljeno je jednoglasnom odlukom komisije, a bio je veliki broj predloga i svi su bili izuzetno kvalitetni. Prošla godina bila je obeležena velikom borbom protiv korona virusa, pa smo se i time delimično rukovodili prilikom dodeljivanja nagrada. Siguran sam da će nagrada dobitnicima značiti ne samo kao priznanje za dosadašnji rad, već i kao podstrek za buduća izuzetna dostignuća, kako bismo Niš podigli na mnogo viši nivo prepoznatljivosti i kako bi Niš zauzeo mesto koje mu pripada u Srbiji”, istakao je Boban Džunić, predsednik Skupštine grada. Sednica je počela himnom “Bože pravde” u interpretaciji crkveno pevačke družine “Branko”.

                                Dom zdravlja je obeležio 75 godina rada, a u prošloj godini bio je jedan od stubova zdravstvenog kovid sistema. U ovoj ustanovi zabeleženo je prošle godine 125.000 pregleda kovid pacijenata, a čak oko 4,5 miliona nekovid pregleda.

                               “Dom zdravlja je najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite i prošle godine smo se trudili da i nekovid pacijenti ne trpe, zbog angažovanosti sa kovid pacijentima. Kako kadrovski imamo gotovo sve specijalizacije, a Klinički centar je bio opterećen najtežim kovid pacijentima, preuzeli smo i sekundarni nivo lečenja kovid pacijenata. Ova nagrada je najveće priznanje koje jedan kolektiv može da doživi, to je Nobelova nagrada Grada Niša. Srećni smo, više od 1.300 zaposlenih i ja, ali nemamo vremena da slavimo, nastavljamo naš posao od ranih jutarnjih sati”,kazao je dr Miroslav Jerkan, direktor Doma zdravlja.

                        Muzička grupa “Lutajuća srca”, jedan od simbola Niša, obeležila je pola veka postojanja, ali je prošle godine ostala  bez Miroljuba Jovanovića Mike Tambure, jednog od osnivača sastava koji nije uspeo da dobije bitku sa koronom.

                            “Pomešana su mi osećanja, od neizmerne sreće što smo dobili nagradu do neizmerne tuge, jer smo ostali bez Mike, čoveka koji je sa mnom i sa “Srcima” od samog početka, od daleke 1970. godine. Međutim, sigurna sam da nas Mika gleda i da će učestvovati u ovoj našoj radosti i podeliti sa nama naša osećanja. Nagrada je još jedna obaveza za “Srca” da nastave. Kada smo proslavljali 50 godina rada koncertom u Domu Vojske, sve emocije su izašle na površinu i tada sam prvi put videla Miku da plače na sceni. To je dokaz da ima vrednosti ono što smo radili prethodnih pet decenija. A priznanje dolazi iz grada u kojem smo se rodili, u kojem živimo i u kojem ćemo nastaviti da radimo”, rekla je Spomenka Đokić.  

                             Mr Novica Ranđelović, ekonomski hroničar i publicista, autor knige “Niš u ratnom plamenu” i mnogobrojnih drugih izdanja, više decenija predano se bavi naučnom i publicističkom delatnošću. 

                            “Veoma sam počastvovan, kao i svaki laureat, činjenicom da sam se našao u galeriji značajnih stvaralaca našeg grada. U trenutku kada sam saznao za dobijanje nagrade bio sam takoreći na izdisaju u korona karantinu i bila su mi pomešana osećanja zbog bolesti i vesti da sam dobitnik nagrade. Zahvalan sam komisiji, ali i građanima, koji su prepoznali moj poluvekovni doprinos promociji i afirmaciji grada Niša, u kojem živim već sedam decenija i predano radim”, rekao je mr Novica Ranđelović predsednik Udruženja stvaralaca Niša i glavni urednik enciklopedije “Znamenite ličnosti Niša”.  

                                U godini epidemije virusom korona, istakla se i firma iz sektora medicinske opreme, a na čelu firme je Miloje Branković, koji je i počasni konzul Mađarske u Srbiji.

                                 “Ponosan sam što sam nosilac ovog priznanja, ali nagrada nije samo moja, već i svih zaposlenih u kompaniji, kao i mog poslovnog partnera Bratislava Golubovića, sa kojim sarađujem već 30 godina. Trudimo se da srpsko zdravstvo bude dobro opskrbljeno svim potrebnim medicinskim materijalima, opremom, lekovima. Posebno mi je drago da posle 30 godina rada u svom rodnom gradu dobijem ovakvo priznanje”, rekao je Miloje Branković, preduzetnik.

                               Nagrada je posthumno dodeljena Saši Saferoviću, anestetičaru u Kliničkom centru, koji je letos premiuo od kovida. Nagradu je primila njegova ćerka Tijana Seferović. 

                               “Nagrada znači mnogo za porodicu, kao i za prijatelje moga oca, verujem da su ponosni. Sve njegove kolege treba da stanu čvrsto na noge i nastave borbu sa virusom, koji je odneo mnogo nevinih duša, kao što je i otac čvrsto stajao na nogama i borio se do poslednjeg dana”, navela je Tijana Seferović.

                                Nagrada “11. januar” dodeljuje se više od dve decenije. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare