Urbanistički projekat za višespratnicu u parkiću kod Pepeljuge ipak odobren, stanari najavljuju nove proteste

LESKOVAC

Odeljenje za urbanizam Gradske uprave grada Leskovca je 27.10.2021. na osnovu izveštaja Komisije za planove grada Leskovca od 21.20.2021. godine ipak potvrdilo Urbanistički projekat za višespratnicu u parkiću kod Pepeljuge (Prilog 1), saopštilo je neformalno udruženje stanara zgrada koje se nalaze oko ovog parka.

” Urbanistički projekat je potvrđen i pored svih pristiglih prigovora sa više strana na isti, višenedeljnih okupljanja stanara okolnih zgrada u parkiću kod Pepeljuge kao i peticije sa preko 1500 potpisa da se isti odbaci i to do pronalaženja adekvatnog rešenja za čitavu tu urbanističku celinu prihvatljivog za sve strane, odnosno i Gradsku upravu i investitora i stanare. Time je sadašnja Gradska uprava potvrdila ne samo pomenuti Urbanistički projekat već i dalje širenje investitorskog urbanizma po našem gradu pred kojim ni parkići a ni igrališta za decu više nisu sigurni a interesi investitora iznad bilo čijih drugih interesa i potreba uključujući i potrebe naših najmlađih sugrađana. Stanari okolnih zgrada drugačiju odluku Gradkse uprave nisu ni očekivali pogotovu imajući u vidu da u Komisiji za planove na osnovu čijeg izveštaja je Odeljenje za urbanizam potvrdilo Urbanistički projekat sedi isti čovek koji je i uradio taj urbanistički projekat za investitora ali i 2015. godine bio na čelu JP Direkcije za urbanizam i izgradnju. Interesantno je da je baš u toj 2015. godini a prema Ugovoru o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini zaključenog 21.03.2012. godine između JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac i Aleksandar Čogurić (Prilog 2) trebalo biti poništeno Rešenje o otuđenju građevinskog zemljišta i zemljište vraćeno u vlasništvo Grada obzirom da prema članu 5 Ugovora kupac nakon tri godine od pravosnažnosti Rešenja nije pomenuto zemljište priveo planiranoj nameni. I dalje je nepoznato, bar stanarima i široj javnosti, zašto to nije urađeno tada, možda bez namere odnosno slučajno a možda i ne. Kako god logično je očekivati da u jednoj pravnoj državi za takav propust i štetu načinjenu Gradu i svim njegovim građanima neko krivično odgovara. A da li će tako i biti bar u ovom slučaju ostaje da se vidi u periodu koji dolazi. Stanari okolnih zgrada najavljuju nova okupljanja u parkiću kao i dalju pravnu borbu za očuvanje parkića i igrališta za decu kod Pepeljuge”, navodi se u saopštenju.

Stanari zgrada oko ovog parkića su se više puta okupljali protestujući protiv izgradnje višespratnice na vvom parkiću ali su ti ptotesti prestali krajem juna bez ikakvog obrazloženja.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
hans
hans
2 godine pre

Zagrebite malo gospodo novinari ispod površine i videćete povezanost investitora-advokata, direktora čije firme oni zastupaju, načelnika, itd itd. Sve se vidi po gradu ko s kim i gde sedi i gle čuda stiglo rešenje za gradnju.

Vasil
Vasil
2 godine pre
Odgovori  hans

Ma śta nam reĉe?! Ni ĉitaoci ni novinari pojma nemaju kako se to radi. Gde izuči to korisno znanje?