Uputili otvoreno pismo direktoru leskovačke Opšte bolnice zbog organizacije oko korone

LESKOVAC

Udruženje građana “I ja se pitam” uputilo je otvoreno pismo direktoru leskovačke Opšte bolnice Nebojši Dimitrijeviću koje u celini prenosimo.

Poštovani doktore Dimitrijeviću,

Udruženje građana „ I Ja Se Pitam“ već je reagovalo na nečinjenje bilo kakvih ozbiljnih koraka u suzbijanju širenja epidemije, i to nije tema u koju bi da uključimo Vas, ali zato za Vas imamo mnogo pitanja, a u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u našem gradu koja su u domenu su Vaše odgovornosti.
Vaši odgovori su nam vrlo važni pre svega zbog mnogobrojnih građana Leskovca i okoline koji mesecima obitavaju od jedne do druge ambulante, što priznaćete nije lako ni zdravima a možemo svi da pretpostavimo kako je tek iscprljenim i teško bolesnim građanima.
Dakle, pre svega nas interesuje kako je moguće da niste iz svog tima izabrali jednog saradnika sa dobrim organizatorskim sposobnostima koji bi napravio dobar plan pružanja medicinske pomoći obolelima, i pratio rad, protok pacijenata, kako bi se reagovalo na vreme sa ciljem da se pacijentima olakša da brže i sa manje komplikovanom procedurom prođu sve neophodne analize i preglede. Nije nam namera da u ovakvim teškim trenucima za građane, kritikujemo rad medicinskih radnika, koji su na ivici snaga, već bi svojim predlozima hteli da Vam ukažemo na neke činjenice kako bi ih razmotrili, poradili na njima i pojednostavili, a ujedno i olakšali posao zdravstvenim radnicima i pacijentima zbog kojih zdravstveni radnici i postoje, da lakše i brže prvi pružaju, a drugi primaju zdravstvene usluge.

Prvo pitanje koje se nameće:
Kako je moguće da u Kovid ambulanti lekari nemaju oksimetre – aparate za merenje saturacije – zasićenosti hemoglobina kiseonikom u arterijskoj krvi i merenje pulsa?
Kako je moguće da ste za Kovid bolnicu dozvolili da jedan proces i protokoli imaju više lokacija i da bolesnima bez obzira na kliničku sliku, uz sve troškove koje imaju za kupovinu lekova i injekcija, pravite nove, da sami dolaze do ambulante, da od ambulante idu u bolnicu, da iz bolnice idu u Dom zdravlja, da se iz Doma zdravlja vraćaju u bolnicu, da im lekari tamo čitaju nalaze pa ih vraćaju u ambulantu ili šalju na grudno ili infektivno odeljenje ?
Da li znate koliko se puta svaki pacijent vraća na šalter i koliko vremena provede ispred šaltera?
Kako je moguće da nema reagensa za D–dimer već više od nedelju dana? Inače, ovog reagensa ima u privatnim laboratorijama i tamo analiza košta od 1.800,oo do 2.000,oo dinara.

Ne možemo da se otmemo utisku da je sve to moglo da bude mnogo lakše i organizovanije za sve one koji su silom prilika u priči „Kovid“.
Zar niste mogli kompletnu Kovid službu da smestite na jedno mesto, npr. Službu fizijatrije? Da tu budu i prvi i kontrolni pregledi, i injekciono odeljenje, i laboratorija, i rengen, šalteri.
Ovako nam se inficirani pacijenti šetaju kroz Dom zdravlja, idu u privatne poliklinike, oni sa težom slikom, gušenjem, malaksalošću, bauljaju od jednih do drugih vrata, stoje u redovima po 2-3 sata i čekaju, dišu jedni drugima za vrat, a među njima su i pratioci koji nisu pozitivni na virus, ali će uz sve mere opreza i zaštite, biti u velikom riziku da oni budu sledeći zaraženi.
Da li znate da u Kovid ambulanti ima 20-ak stolica od kojih je polovina rasklimana i iskrivljena? Jeste li videli kako izgleda čekaonica i koliko mesta za sedenje ima na službi fizijatrije? Da li znate koliko se pregleda i analiza obavi na ovim mestima i koliko se u proseku provede vremena čekajući u redu?
Imamo još mnogo pitanja, ali neka Vam ona posluže da u najskorije vreme reogranizujete rad Kovid ambulante, trijažne Kovid službe na Fizijatriji i obezbedite specijaliste da budu na jednom mestu radi lakšeg funkcionisanja, a sve kako smo i na početku naglasili, sa namerom da nam se građani lakše i brže leče i oporave.
Koliko god neko bio sposoban, pa i Vi, nemoguće je da vodite sve sami i zato smatramo da je neophodno da sve ove dužnosti poverite nekome ko će unaprediti i bolje organizovati rad svih službi angažovanih u „Kovidu“.
Iskreno se nadamo da ćete sve ove sugestije što u vidu pitanja, što u vidu konstatacija, ozbiljno razmotriti i što hitnije reagovati.

U Leskovcu, 21.10.2021.godine, Udruženje građana „ I Ja Se Pitam“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
dozivotni
dozivotni
1 godina pre

Ne dirajte mu njega. Svi direktori je izmenjao vise puta. Samo njegacuva i onig pibratima u Dom zdravlja sto visenije na posao, rafi od kuce. Taj ubilnicu je u kavel sve radeo i zna svaku tajnu na sefa. Cak se i neke vikendice od sefa vode na njegovo ime.Dzaba krivicne prijave. Samo je taj veciti direktor.