Upućen zahtev Republičkom kriznom štabu za uvođenje restriktivnijih mera na teritoriji grada Vranja.

VRANJE

Usled naglog povećanja broja obolelih lica, a u cilju zaštite stanovništva i sprečavanja širenja koronavirusa Gradski štab je uputio zahtev Republičkom kriznom štabu za uvođenje restriktivnijih mera na teritoriji grada Vranja.

Ova odluka je usledila nakon što je Gradski štab za vanredne situacije u Vranju, u petak, razmatrao informaciju Zavoda za javno zdravlje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na teritoriji grada Vranja.

Stručno-operativnim timovima za praćenje stanja u pojedinim segmentima, (privreda, trgovina, ugostiteljstvo, školske i predškolske ustanove) naloženo je da intenziviraju kontrolu poštovanja preventivnih mera zaštite od virusa Covid 19, sačine službenu belešku o eventualno uočenim nepravilnostima i proslede je nadležnoj inspekciji na dalje postupanje.

Neophodno je da javna preduzeća „Komrad“ i „Vodovod“ u saradnji sa ZZJZ Vranje nastave sa preduzimanjem mera i aktivnosti na dezinfekciji saobraćajnica u gradu, šetališta, klupa, pijačnih prostora, dvorišnih vrtića, fabričkih i krugova u okviru objekata Zdravstvenog centra.

U cilju suzbijanja epidemije izazvane koronavirusom, neohodno je podizanje svesti građana o značaju prevencije, očuvanju zdravlja, značaju odgovornog ponašanja. To se može postići zdravstveno-edukativnim radom kroz redovna gostovanja predstavnika ZZJZ i ZC u medijima na području grada.

Preporučuje se sanitarnoj i inspekciji za rad da intenziviraju preduzimanje mera i aktivnosti iz delokruga svoje nadležnosti, kako bi bila pojačana kontrola poštovanja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu, Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid 19, kao i drugih pozitivno-pravnih prospisa u cilju sprečavanja širenja virusa.

Sa sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju još jednom je upućen apel svim poslodavcima koji posluju na teritoriji grada, da redovno preduzimaju sve neophodne preventivne mere u skladu sa određenim zakonima koji regulišu tu problematiku, kao i preporukama i uputstvima nadležnih ministarstava u cilju sprečavanja širenja infekcije.

Poslodavac je dužan da u cilju osiguranja zaštite i zdravlja zaposlenih, radno angažovanih i stranaka obezbedi sve, opšte, posebne i vanredne mere koje se odnose na higijensku sigurnost objekata i lica, a posebno popunjavanje epidemiološkog upitnika.

Gradski štab za vanredne situacije apeluje na građane da poštuju sve preventivne mere zaštite od virusa Covid 19, prvenstveno da nose masku u zatvorenom prostoru i poštuju fizičku distancu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare