Uprkos kiši održani drugi protesti “Leskovac protiv nasilja”

LESKOVAC

Jaka kiša koja je u Leskovcu padala neposredno pre početka današnjih protesta ipak nije sprečila više stotina građana da šetnjom gradskim ulicama iskažu svoje nezadovoljstvo zbog nasilja i stanja u kome se živi u Srbiji.

Na drugom protestu „Leskovac protiv nasilja“ okupilo se više stotina građana kojima se obratio student Filozofskog fakulteta Lazar Gocić. On je najpre primetio da već decenijama naše društvo vapi za suštinskim promenama.

„No, uprkos tome, kako koja dekada prođe, prinuđeni smo da se mirimo sa gorkim očajem – bilo je to samo još deset godina koje su, kako je Pekić zabeležio, pojeli skakavci. TAmo gde smo očekivali sistematsko rešavanje akutnih problema u oblastima prosvete, pravosuđa, privrede i državne i lokalne uprave, zdravstva, odbrane i dr. dobili smo ništa drugo do sistemsku korupciju endemskih razmera. Tamo gde smo očekivali reformu nezdravog političkog sistema, dobili smo metastaziranje degenerativne partokratije u svakoj pori drruštva. Nema institucije pravnog poretka koja nije razorena. Odanost partiji preča je no odanost narodu i državi. U obalsti javnog saobraćanja i društvene klime, gde smo očekivali borbu protiv kolektivne apatije, te kreiranje podsticajnog i perspektivnog ambijenta, dobili smo ništa drugo do golo, besprizorno nasilje, regresiju u pretpolitičko stanje. Umesto ohrabrivanja i stvaralačke mobilizacije čitavog društvenog kolektiva u cilju revitalizacije i rekonsolidacije njegove snage kako bi se zakoračilo toliko željenim putem istorijskog prosperiteta, na delu je beskompromisna instrumentalizacija svega zarad maksimiziranja moći i opstanka na vlasti.“

Gocić nastavljajući govor kaže da otuda i potreba za društvenim inženjeringom u vidu generisanja višestrukog nasilja i dezavuisanja opštih vrednosti i utvrđenih načela javnog morala.

„Poruka ti je, nepodobni građanine, da za tebe nema garancija niti zaštite političkih prava. Ne budeš li podoban građanin pokorni, drzneš li se svojim stavom ili delom da pomisliš na suprotno, nećeš moći ni da zamisliš kojim ćeš sve sredstvima javnog nasilja biti diskvalifikovan, prokažen i unižen. Svedoci smo upravo takve poruke koja nam se u raznim segmentima života i na razne načine svakodnevno šalje. Dolazi do mirenja sa intimnim osećajem bespomoćnosti, koji se polako pretvara u sviknuti, naučeni obrazac prelivajući se tamnim tonovima u hroničnu apatiju. Postajemo taoci kolektivne neuroze, sve je manje interesa i volje za participacijom u sferi javnog, koji za sve nas postaje nešto otuđeno i daleko.“

Gocić naglašava da generisanje takvog osećanja naučene bespomoćnosti od strane vlasti ima jasno naznačeni cilj – dovesti do depolitizacije društvenog života kako bi sve ono opšte i javno lakše moglo da postane nečije i privatno.

„Gromke reči koje nam jasno ukazuju na metod kako je moguće da se bude na vlasti uz dobrovoljnu ili prislinu podršku samo jedne četvrtine društva. Sa stanovišta demokratije kako okarakterisati takvo nastojanje vlasti da građani više ne budu građani, već nezainteresovani sledbenici, nego li zavapiti – izdaja. Izdaja opšteg interesa i javnog dobra svih nas. I to samo zarad pukog opstanka na vlasti jedne organizovane klike. Pokazalo se da ova vlast zarad održanja političke moći trguje i našim nacionalnim interesima. Kosovo i Metohija su joj od Briselskog sporazuma 2013. godine moneta za potkusurivanje sa inostranim faktorom. Naš narod u južnoj pokrajini uveliko prolazi kroz dvostruko nasilje, nasilje od strane albanske secesionističke vlasti, ali i nasilje donaćih lokalnih struktura intronizovanih od strane vlasti u Beogradu. U uslovima neviđene spoljne opasnosti, stvoren je ambijent da se Srbin Srbina plaši. Zar je to normalno?“

Sublimirajući ovakvo stanje Gocić kaže da ne preostaje ništa drugo nego da se građani uzmu u pamet, jer je država u opasnosti.

„Pred svakim od nas je obaveza da podigne svoj glas kada se pravda opšteg zakona preobrazi u nepravdu pojedinačne volje moćnika.. U kući i na poslu, na ulici i na trgu, dužni smo da se usprotivimo nepravdi i nasilju. U suštini, to je svakodnevna borba za građansku slobodu, istu onu za koju su ginuli naši preci.“

Učesnici protesta su uzvikiovali parole „Vučiću , odlazi“, „Mesko, odlazi“, „Vučiću, gotov si“, „Mesko, lopove“ a naročito su bili galsni kada su prolazii ispred sedišta SNS i na kraju protesta, ispred opštine.

U toku protesta više građana je pozdravljalo kolonu sa svojih terasa i prozora.

Protesti su protekli bez problema, uz veliki broj resdara koje su obezbedili organizatori ali i velčiki broj policajaca u civilu .

Saobraćaj je sporadično privremeno zaustavljan u ulicama kuda se kretala kolona. Sledeći protesti su najavljeni za narednu subotu. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

15 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Radikalnije mora
Radikalnije mora
1 godina pre

Situacija nije povoljna. Posto nije izasao dovoljan broj za kriticnu madu, vlast ce djonovski cekati jenjavanje protesta. Iako setam, glasao sam opoziciju da bi narod mogao za govornicom da cuje o bahatoj vlasti, iako se desilo masovno ubistvo zbog loseg drustvenog sistema koji sluzi vlasti a ne bezbednosti, standardu gradjana, sve to nije dovoljno da narod masovnije izadje. Navescu drastican primer, samo da bih podsetio organizatore. Kada je Evropa zelela da rasturi Jugoslaviju licno je potplatila insceniranje nekog ubistva na svadbi, klanka dece u pekari po Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu. I tada je natod znacajno ustao. Da li se secate gradjanske neposlusnosti u Nisu za placanje struje?
Nedostaje jaci faktor veceg okupljanja.
Ili revolucija na ulici kao u Francuskoj
Ali tu moras biti spremam da gines. Nasa deca cveca ne mogu probuditi savest djon obrazima kriminalne vlasti. Jer oni nisu ni imali savest. Dosli neuki, neobrazovani da sebi otmu bogatstvo Srbije. Koga bre da razvije Brnabicka ili Gasic ili ovaj ministat privrede?

Radikalnije mora
Radikalnije mora
1 godina pre
Odgovori  Jugpress

Bolje bi bilo da ste napisali tekst o ovome. Poceli ste dole s komentatorima da razgovarate precesto. Dopusticu, javnosti radi, da ste u pravu.
Ali, moj cilj je poruka opozicionim sefovima da se ne vidi srecan zavrsetak protesta, a ne verbalni obracun sa vama. Odakle je moj izvor informacija o propasti Jugoslavije koja je smetala globalizmu, to, ipak, ne mogu da Vam kazem. Vas samouvereni odgovor kojim negirate moj izvor, govori mi da jeste obrazovani, nacitani, obavesteni. Ali, to ne umanjuje tacnost tvrdnje u mom komentaru.

jas
jas
1 godina pre

A odakle znate za policajce u civilu?

Bez loše namere
Bez loše namere
1 godina pre
Odgovori  Jugpress

Ljiljo, nije dobro za portal a ni za tebe da se svađaš sama sa sobom, kao i sa komentatorima.

Bez loše namere
Bez loše namere
1 godina pre
Odgovori  Jugpress

I ti se kriješ iza lažnog nika. Jugpress. Mogu da ti napišem i ime svoje firme i svoje ime, ne menja stavr da kao vlasnik portala ne shvataš svrhu i funkcionisanje isith. E, muko moja, gde ja živim…

Nedolično od vas,izgubićete nas kojih je vrlo malo
Nedolično od vas,izgubićete nas kojih je vrlo malo
1 godina pre
Odgovori  Jugpress

Ja ga krstim, ono …. Alo, nemam ja nikakvo imanje da delim sa tobom, niti da se plašim od tebe ili tvojih. To sa insistiranjem na imenu je čista demonstracija sile, i ponašanje kao da sam ti došao u kuću, na vrata, pa mi tražiš lična dokumenta. Ja sam ovde čitalac, i trenutno komentator,mada, ovo drugo retko radim. Samo sam hteo dobronamerno da vam skrenem pažnju na neprimereno ponašanje, Slično, pa i mnogo gore se je ponašala ona druga profiterka, večita preletačica, pa sad imamo situaciju da malo ko ne shvata da je to portal pod potpunom kontrolom Cvetanovića. Zato nemate potrebe da mi se obraćate sa – “gospodine, molim Vaše isprave, učinili ste prekršaj”, nemate potrebe za paranojama, jer ja nisam iz novinarskog sveta, ni iz sveta politike, pa da se sobaljam tu sa vama.

A ja sa jezičkim namerama, ako smem
A ja sa jezičkim namerama, ako smem
1 godina pre

Ne postoji lažan “nik”. “Nik” ili “niknejm” je nadimak, u stvarnom životu se, recimo, neko ko se zove Dragan, može “nikovati” kao Gaga, Gagi, Draganča… Dakle nik je nadimak, koji nam drugi nadenu, retko sami sebi, ali ga u virtuelnom svetu sami sebi dajemo. Sasim je legitimno da se na portalima komentariše pod nadimkom, tako da ne razumem razlog zbog koga redakcija začikava komentatore da se predstave.

Bez loše namere
Bez loše namere
1 godina pre
Odgovori  Jugpress

Diskutujete, kako ne diskujtujete? Sem toga, to na kraju “svako dobro” poslednjih desetak godina kod Srba zvuči kao rezignacija, kao otrovna kletva. Obuzdajte se, redakcijo. Ne ponašate se civilizovano, i već me opasno nervirate svojim neprofesionalizmom.