Upozorenje građanima da ne pale strništa

VRANJE

U Pčinjskom okrugu, u utorak, su evidentirani požari na 15 lokacija, od toga je jedan zabeležen u brdima iznad Balinovca, sela kod Vranja. Vatru, koja je zahvatila površinu pod šumom, ugasile su ekipe Vatrogasnog bataljona iz Vranja.

U cilju obezbeđenja određenog nivoa požarne sigurnosti i izbegavanja eventualnih posledica, Кancelarija za vanredne situacije pri Kabinetu gradonačelnika, upozorava građane da ne pale strništa, a da lako zapaljive tečnosti, goriva i druge materije pravilno uskladište.

Spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno je Zakonom o zaštiti od požara. Zabranjeno je i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu s posebnim propisom.

Kako je na snazi vanredno stanje kaznene mere su znatno oštrije. Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, u periodu od tri godine gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi.

Iz Кancelarije za vanredne situacije pri Kabinetu gradonačelnika Vranja poručuju građnima da ukoliko uoče požar, da na  broj 193, odmah obaveste vatrogasnu jedinicu.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare