UPK: Sahrana najveći rizik, vlast i SPC da preuzmu odgovornost

BEOGRAD

Udruženje lekara “Ujedinjeni protiv kovida” (UPK) je upozorilo da najavljena sahrana patrijarha Irineja predstavlja, sa epidemiološkog aspekta, “događaj najvećeg rizika”.

Ovo udruženje zahteva da svi akteri, državni organi, SPC i stanovništvo, preuzmu odgovornost i ponašaju se u skladu sa zakonom i propisima koji važe u vreme epidemije.

“Ujedinjeni protiv kovida” podsećaju da državni organi imaju zakonsku obavezu da obezbede striktno sprovođenje važećih propisa i zakona usmerenih na suzbijanje epidemije i rizika od zaražavanja.

Takođe, od odgovornih predstavnika SPC izričito zahtevaju da religijske obrede striktno prilagode epidemiološkoj situaciji i time “spreče širenje zaraze među vernicima”.

 “Od stanovništva zahtevamo razumno ponašanje, koje podrazumeva ostanak kod kuće i odavanje pošte patrijarhu Irineju u krugu porodice. Upozoravamo da svako postupanje i ponašanje koje odudara od ovoga, podleže krivičnoj odgovornosti i sigurno će doprineti masovnom oboljevanju i umiranju nevinih, naših poznanika, rođaka i prijatelja”, dodaje se u sapštenju.

“Organizacija sahrane patrijarha Irineja na način kako je to planirano i pasivan stav državnih organa po ovom pitanju predstavljaju prvorazrednu opasnost po zdravlje stanovništva i zdravstveni system”, ističe se u saopštenju.

“Okupljanje hiljade vernika iz cele zemlje je potencijalno poslednji udarac na zdravstveni sistem koji je na izdisaju i šamar svim zdravstvenim radnicima koji se svakodnevno bore u kovid sistemu”, zaključuje se u saopštenju udruženja “Ujedinjeni protiv kovida”.

Izvor: N1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare