Uoči Đurđevdana u Nišu otvoren prvi romski Kulturni centar u Srbiji

NIŠ

Romi, kojih u Srbi prema zvaničnom popisu ima oko 148 hiljada a u Nišu oko 7500, ali realno ih je mnogo više, dobili su prvi kulturni centar.

Otvoren je sinoć u Nišu u  prisustvu velikog broja zvanica a otvorili ge je  Nacionalni savet romske nacionalne manjine uz pomoć grada Niša i drugih  donatora.

Grad Niš je za adaptaciju i uređenje Romskog kulturnog centra iz budžeta zdvojio 3,6 miliona dinara.

„Romi u Nišu dobili su mesto u kome će moći da razvijaju kulturološke aspekte svog identiteta koji vekovima postoji na ovim prostorima. Uradili nešto što su naši Romi decenijama čekali. Napravljen je po prvi put u našoj zemlji jedan iskorak i prešli smo sa reči na dela. Ostvarujemo Lokalni akcioni plan. Grad na ovaj način daje doprinos ne samo očuvanju identiteta, istorije, tradicije, kulture, jezika i svega onoga što je značajno za naše Rome, nego i pružanje podrške unapređenju svih potencijala u samoj romskoj zajednici. Zajednički smo uspeli da ostvarimo ovaj projekat i nastavićemo dalje da radimo. Ovo je jedan u nizu projekata podrške romskoj zajednici u našem gradu. Romi grada Niša imaju podršku svoga grada“, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.  

Očuvanja kulturnog identiteta Roma je veoma važna misija i Kuturni centar je  otvoren u tom cilju, rekao je Dalibor Nakić predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

„ Ovo je prva ustanova koja je osnovana od strane Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Grad Niš u kome živi veliki broj Roma zaslužuje jednu ovako ustanovu. Mi u Nacionalnom savetu vidimo ovaj kulturni centar u Nišu kao pokretača i nosioca kulturnog života Roma ne samo u Srbiji već i Roma na Balkanu. Najveći akcenat biće na kulturi jer smatramo da je ona najbolji mehanizam za razbijanje predrasuda i stereotipa koji postoje prema Romima. Želimo da predstavimo svoju bogatu kulturu i tradiciju i da Rome prikažemo u što boljem svetlu i da se na taj način borimo za što bolji položaj našeg naroda u društvu. Posebna pažnja u ovoj ustanovi  posvetiće se očuvanju našeg jezika, jer su kultura i jezik ono što identifikuje narod a odvaja ljude od ostalih živih bića i čini pojedinca čovekom,  a reč „rom“  upravo to i znači  – čovek“,rekao je Dalibor Nakić.

Ovo je prvi u nizu kulturnih centara Roma koji će Nacionalni savet formirati u nekoliko gradova u Srbiji, najavio je Nakić.

„ Nama Romima je kultura i jedna ovakva ustanova preko potrebna. Kultura koja će biti u funkciji opšte emancipacije Roma ali i pojedinca. Kultura koja će sačuvati našu prošlost. Kultura koja će promeniti sadašnjost i koja će otvoriti budućnost“, rekao je na otvaranju Svetislav Jovanović, iz Nacionalnog saveta Roma Niš.

Jovanović je dodao da  će u ovom prostoru Romi imati biblioteku, arhiv, muzejsku sobu…”da za pokoljenja sačuvamo deo svoje bogate tradicije. U isto vreme, ovaj prostor služiće i da zadovolji potrebe mladih u oblasti kulturnog stvaralaštva i umetnosti.”

U ovom centru se planira realizacija i odvijanje mnogih aktivnosti.

“Planira se da on bude samoodrživ a to podrazumeva da se organizuju radionice, da se Romi uključe u proizvodnju suvenira i predmeta koji će se prodavati preko turističkih organizacija. Organizovaćemo radionice dekupaža, šivenja,  potom izložbe, filmske projekcije  i slično. Bez obzira što je to romski centar i što će se negovati i razvijati kultura Roma u ovom centru planiramo internacionalne manifestacije. Već sledeće godine planiramo međunarodne manifestacije gde će biti učesnika iz različitih zemalja koji će u ovom prostoru stvarati. U ovom kulrurnom centru mogu se održavati i druga okupljanja, seminare i manifestacije ne samo Roma već svih zainteresovanih. Biće to interkulturalan centar. Svi su dobrodošli” dodao je Jovanović.

U otvaranju Centra pomogao je i Jurom centar i Osman Balić.

„ Romi kao narod koga u Srbiji ima oko 400 hiljada a u regionu oko tri, četiri miliona, zajedno sa Bugarskom , Makedonijom, Rumunijom, Albanijom , Crnom Gorom, Bosnom nemaju ni jednu kulturnu instiruciju. Ovo je prva institucija koja treba da se bavi kulturom Roma. Bez kulture nema naroda. Kakva vam je kultura takvo vam je obrazovanje, takvo je stanovanje. Trebalo nam je pola veka da detektujemo da bez kulture, a uz pomoć socijalnog inženjeringa, nije moguće menjati narod. Kulturna reformacija Roma je nužna i pitanje svih pitanja. Bez kulture nema ničega,  to  kulture kao  načina života, a ne kao manifestacije igre i pesme“, rekao je Osman Balić

Veoma bogat program otvaranja u centru je imao multimedijalnu predstavu umetnika iz Novog Sada, Zorana Tairovića. Film, poezija, operska, , većna “ederlezi” pesma i specijalni gost performansa pod nazivom „DAJE“ , operska pevačica Nataša Tasić Knežević, dali su neobičnu ali vrlo upečatljivu notu događaju kome je prisusvovao veliki broj zvanica iz Niša i Srbije.

 „ Operska sam pevačica ali sam pre svega državljanka republike Srbije i pripadnica romske nacionalne manjine.  Kultura je veoma bitan aspekt života ne samo Roma već generalno svih nas u Srbiji. Mislim da je ovaj Kulturni centar koji se otvorio u Nišu fantastična institucija koja će proširiti vidike, pružiti mogućnosti svima nama i doprineti da se romska kultura vidi u jednom boljem svetlu. Romi nisu samo trbušni plesači. Romska kultura je mnogo više i ja kao operska pevačica to mogu da kažem da su Romi bili velika inspiracija umetnicima širom Evrope, sveta,  kompozitorima,  umetnicima instrumentale ali i vizuelne umetnosti“, rekla je Nataša Tasić Knežević.  

Otvorena je izložba slika akademskog slikara Zorana Tairovića,  izložba slika i grafičkih rešenja za logo Romskog kulturnog centra, dodeljene zahvalnice zaslužnima za otvaranje Kulturnog centra a nakon toga, kako je i uobičajeno, u susret Đurđevdana koji svi  Romi slave, igralo se i pevalo.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
Romski kulturni centar - šta se dešava sa ovim projektom?
3 godine pre

[…] Romski kulturni centar u Srbiji, otvoren je u Nišu 5. maja prošle godine, veče uoči najvećeg praznika romske populacije, […]