UNS: Šapić da ravnopravno tretira novinare i ne krši Zakon

BEOGRAD

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog toga što predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i dalje odbija da odgovara na pitanja novinarima televizije N1 i poziva ga da ne krši Zakon o javnom informisanju i medijima, diskriminišući novinare ove medijske kuće.

Šapić je danas, nakon obraćanja javnosti povodom odlaganja konstitutivne sednice Grada Beograda, ponovo odbio da odgovori na pitanja novinara N1.

Kada ga je najpre kolega Nenad Nešić pitao da li sme da mu postavi pitanje jer je prethodno rekao da novinarima N1 neće ni na šta odgovarati, Šapić je rekao „Naravno, pitajte, ovo je slobodna zemlja“. Novinar ga je pitao zašto je sednica pomerena za dva dana, kao i ko je vršio pritisak na Miloša Vučevića i Aleksandra Vučića da se formira vlast u Beogradu sa 56 odbornika, koje navodi da ima.

Nakon što je saslušao pitanje novinara, predsednik privremenog organa ponovio je da ostaje pri odluci ne odgovara na pitanja.

„Hvala vam, ali vama ne odgovaram na pitanja. Izvolite, je l’ ima neko drugi?“, rekao je Šapić.

UNS podseća Šapića da je posao novinara da postavlja pitanja od interesa za javnost, a dužnost funkcionera da na njih odgovaraju i poziva ga da novinare tretira ravnopravno.

UNS ističe da je Članom 4 Zakona o javnom informisanju i medijima zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, te da se sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja.

UNS ističe da se svako ko je nezadovoljan radom medija može obratiti Regulatornom telu za elektronske medije, Savetu za štampu ili sudu, ali da novinarima niko ne sme oduzeti pravo da traže odgovore na pitanja od interesa za javnost.

Izvor: UNS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare