UNS: Osuđena osoba koja je na Instagramu pretila smrću novinaru Vojinu Radovanoviću

BEOGRAD

Sporazum o priznanju krivice koji je tužilaštvo zaključilo sa okrivljenim L.B. zbog ugrožavanja sigurnosti novinara „Danasa“ Vojina Radovanovića prihvatio je Viši sud u Beogradu, saznaje UNS, a presuda je postala pravosnažna.

Portparolka Višeg suda u Beogradu Milica Veličković rekla je UNS-u da je L.B. osuđen uslovno na godinu dana zatvora i da mu je izrečena zabrana prilaska i komuniciranja sa novinarom kom je pretio.

Kazna zatvora neće se izvršiti ako u naredne tri godine osuđeni ne učini novo krivično delo.

„Uz to, naredne dve godine nakon pravnosnažnosti presude osuđeni ima zabranu približavanja i komunikacije sa oštećenim, odnosno zabranjeno je da mu prilazi na udaljenosti manjoj od 100 metara, da ga dalje uznemirava i komunicira sa njim“, rekla je Veličković.

Okrivljeni L.B. je krajem septembra ove godine saslušan pred tužiocem Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal. Tada je priznao da je izvršio krivično delo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138 Krivičnog zakonika.

Ovaj član Krivičnog zakonika predviđa strože kazne za pretnje kojima se ugrožava sigurnost novinara. U tom slučaju raspon kazne je od šest meseci do pet godina zatvora.

Prilikom saslušanja, ranije je rečeno UNS-u, sada osuđeni L.B. rekao je da je preteću poruku poslao Radovanoviću iz revolta, zbog njegovih prethodnih objava na društvenoj mreži Instagram.

UNS je pretnju smrću, koju je novinar redakcije „Danas“ dobio u večernjim satima 31. jula ove godine, odmah prijavio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal kroz mehanizam Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Osuđeni L.B. je pretnju poslao sa Instagram naloga „Selidbeiprevoz“.

Preteća poruka novinaru „Danasa“ stigla je na privatni Instagram profil nakon što je podelio UNS-ov tekst „Prošao mesec od napada nanovinara Vojina Radovanovića, policija nije saslušala predloženog svedoka“. (kraj) UNS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare