UNS: Napad na Vuka Cvijića nije smeo da se dogodi, osuđujemo ovo nasilje

BEOGRAD


Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje napad na novinara nedeljnika „Radar“ Vuka Cvijića.
Prema svedočenju napadnutog novinara, danas ga je u Kosovskoj ulici prvo vređao, a zatim i pesnicom u glavu udario direktor „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević.
Cvijić je rekao UNS-u da je prolazio Kosovskom i da su u kafiću kod broja 18 sedeli Lađević i novinar kom se javio, pozdravio ih je i pitao „kako ste“. Zatim je, prema svedočenju Cvijića, Lađević ustao od stola i počeo da ga vređa, unosi mu se u lice, da bi u jednom momentu čak došlo i obezbeđenje koje se postavilo između Lađevića i njega.
„On im se obratio i rekao ne brinite se, mi smo kolege“, rekao je Cvijić UNS-u.
Zatim se obezbeđenje udaljilo, a Cvijić je, kako je objasnio, napadnut.
„Udario me pesnicom u glavu. Zatim mi se uvredljivo obratio i rekao ‘šta, nećeš da se biješ?. Rekao sam da ću pozvati policiju. A on je uzvratio:Reci im da sam gore u redakciji`“, ispričao je novinar „Radara“ UNS-u.
Cvijić je postupio u skladu sa uputstvima Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) i napad prijavio policiji i članu SRG Veranu Matiću, koji je odmah došao u Kosovsku ulicu.
„Došla je odmah uz redovnu policiju i ona iz sastava Uprave kriminalističke policije. Vuk je postupio po preporuci SRG, pozvao je SOS telefon na kom se prijavljuju napadi na novinare, a ja sam prijavio slučaj kontakt tački u nadležnom tužilaštvu. Sve smo uradili u rekordnom vremenu što je moglo da se uradi i u skladu je sa mehanizmom koji je ustanovila SRG“, rekao je Matić UNS-u.
UNS je pozvao i direktora „Srpskog telegrafa“ koji je negirao da se napad dogodio.
„Sve je slagao“, rekao je Lađević i zamolio da ga zovemo kasnije, ali potom nije odgovarao na pozive.
Kao novinarska organizacija koja učestvuje u radu SRG u okviru kog se prati svaki konkretan slučaj napada na novinare, UNS će informisati javnost o toku ovog postupka. (kraj) UNS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare