Univerzitet u Nišu napredovao na Vebometriksovoj listi

NIŠ

Prema najnovijem izveštaju, sastavljenom na osnovu merenja u januaru 2023. godine, Univerzitet u Nišu se popeo za 77 mesta na Vebometriksovoj  listi najboljih svetskih univerziteta na internet prostoru i sada je rangiran kao 1487. univerzitet na svetu. Prethodno rangiranje je rađeno jula 2022. godine i tada se Univerzitet u Nišu nalazio na 1564. poziciji.

      Među evropskim univerzitetima, Univerzitet u Nišu je zauzeo 569. mesto, a treće među srpskim.

     „ Na Vebometriksovoj listi univerziteti iz celog sveta su rangirani na osnovu njihove prisutnosti na vebu, odnosno vidljivosti njihovih akademskih (naučnih i istraživačkih) rezultata i postignuća objavljenih na internetu, kao i otvorenosti i citiranosti univerziteta širom sveta“, kažu na Univerzitetu u Nišu.

     Prvih dvadesetak mesta na Vebometriks rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Prvi je Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, odmah posle njega je Univerzitet Stanford, a u stopu ih prati Masačusecki tehnološki institut (MIT) i Berkli univerzitet, koji se nalazi na četvrtoj poziciji.

      Kada su u pitanju evropski univerziteti najbolje je rangiran Univerzitet Oksford, koji se ove godine našao na 5. mestu, dok je Kembridž na 12.

      Vebometriks je svetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog saveta. Cilj veb indikatora koji se koriste u metodologiji Vebometriksa je pružanje pouzdane i sveobuhvatne procene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i internet vidljivosti njihovih rezultata, odnosno njihove relevantnosti i uticaja.

       „ Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija do svih drugih sadržaja koji uključuju izveštaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata“, dodaju na Univerziotetu u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare