Univerzitet u Nišu domaćin projekta istraživanja velikih podataka

NIŠ

U Rektoratu Univerziteta u Nišu počeo je seminar o istraživačkom projektu „Innovations for Big Data in a Real World“ (iBIGworld) u okviru programa ERAZMUS+, na kojem su pored akademskih profesora iz Srbije  uključene i nihove kolege sa Nacionalnog univerziteta „Taras Ševčenko“ u Kijevu (Ukrajina), Univerziteta u Bielsko-Biala (Poljska) i Univerziteta za bibliotekarstvo i informacione tehnologije (UniBIT) iz Sofije (Bugarska).

Nastavnici sa Nacionalnog univerziteta „Taras Ševčenko“ u Kijevu zbog rata u Ukrajini učestvuju onlajn.

U projekat su uključeni i studenti iz Bugarske, Poljske i Srbije.

Vođa tima iz  Srbije prof. Dejan Rančić rekao je,  da je glavni cilj projekta sinergija visokoškolskih ustanova  i privrede, čime se stavaraju uslovi za  kreiranje inovativnih rešenja za razvoj stručnjaka iz BigData.

„Za ispunjenje ovog cilja, postavljena su četiri glavna istraživačka zadatka: stvaranje baze podataka, formulisanje zahteva za obuku u oblasti obrade velikih podataka, kreiranje obrazovnog okvira u oblasti velikih podataka i kreiranje materijala za obuku iz oblasti velikih podataka“, naglasio je on.

Projekat je pokrenut krajem 2020. Godine. Glavni kordinator je profesor Vasil Martsenjuk iz Poljske. Sledeći seminar biće održan u Sofiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare