Uništen mural posvećen najslavnijem Vranjancu

VRANJE

Kada je pre više od decenije, na tadašnjoj zgradi Direkcije za izgradnju i razvoj u Vranju, osvanuo mural sa likom književnika Borisava Stankovića, za mnoge građane bio je to neobičan potez.

Vremenom je prihvaćen i postao je simbol grada.

Izrada murala u centru Vranja, realizovana je u okviru projekta „Pokreni grad“, koji su u 12 lokalnih samouprava realizovali Telenor fondacija i nevladina organizacija KIOSK uz podršku opštinskih vlasti i kompanije Duga.

„Polako idemo ka cilju da ulepšamo ova mesta, kao i da pokažemo da ona zaslužuju da steknu zvaničan status gradova, što je najavilo i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Telenor fondacija osnovana je baš sa tom namerom, da društveno odgovornim delatnostima poboljša život lokalnih zajednica i svojih korisnika, te je sa velikim zadovoljstvom, kao pokrovitelj, podržala projekat Pokreni grad“, rekla je svojevremeno Ana Krstić, menadžer Telenor fondacije

I dok se u nekim gradovima utrkuju ko će imati više murala, u Vranju se uništava jedan od najznačajnijih jer je posvećen čoveku koji je ovde rođen i koji je svojim književnim delima proslavio grad.

Mural sa Borinim likom na zgradi nekadašnje Direkcije u pešačkoj zoni, morao je da bude prekriven, kaže gradonačelnik, dr Slobodan Milenković.

„Po prvi put se uređuju fasade. Krenuli smo u ozbiljan proces njihovog uređenja, ne samo na zgradama koje su u vlasništvu grada, već i po Zakonu o stanovanju da uređujemo one i na starom i na novom šetalištu. Ne znam da li je imao neku umetničku vrednost. Neka se završi fasada na toj zgradi, uradićemo novi mural. Slikaćemo ih i na drugim građevinama“, izjavio je gradonačelnik.

Prekrivanje murala sa likom najslavnijeg Vranjanca naišlo je na neodobravanje javnosti koji smatraju da to nije smelo da se uradi. Svoje nezadovoljstvo su iskazali na društvenim mrežama.

Bez obzira što je, od strane odgovornih u gradu, izražena sumnja u umetničku vrednost murala, to Bora nije zaslužio,

Autor murala u Vranju je akademska slikarka Aleksandra Petković, koja je i u drugim gradovima oslikavala fasade

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare