Unija sindikata traži odlaganje početka školske godine

NIŠ

    Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije saglasio se da se od prosvetnih vlasti zahteva odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje, zaključak je sa sastanka koji je  održan 22.avgusta. U saopštenju koje je UNIJA sidikata prosvetnih radnika nakon toga izdala a koje je potpisala Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, navode se i razlozi za zauzimanje ovakvog stava.

                      Jedan od razloga je, kako stoji u saopštenju, i to da  lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se škole samoorganizuju i spreme za prijem stotina hiljada učenika i nastavnika.

                     ‘’Sistem nije našao način da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa. Zahtevamo da oni rade od kuće i za to tražimo pomoć i podršku stručnog dela Kriznog štaba’’- stoji u saopštenju, a dalje se navodi i da škole još uvek nisu dobile redukovane nastavne planove i programe.

                    Nejasne su procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika, a

nema ni dovoljno izvršilaca, za predložene modele nastave, stoji u saopštenju.

                     Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da je mudrije učiniti dodatne napore da se makar nešto sa gornjeg spiska reši.

                     ‘’U suprotnom, čeka nas početak školske godine koji će ubrzo biti i kraj jer u haotičnoj situaciji koju diktira, kako korona, tako i Ministarstvo prosvete, bez jasnih uputstava, sa manjkom prostora, velikim brojem učenika u odeljenju i velikim brojem inficiranih u Srbiji, skoro je nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan školski ambijent’’- zaključak je u saopštenju UNIJE sindikata prosvetnih radnika Srbije.

                     Jasna Janković kaže da škole nisu dobile upustva kako organizovati nulti razred odnosno predškolce koji nisu ni u vrtiću ni u školama ali moraju da se pripremaju za prvi razred.

                     ‘’Potpuno je nejasno kako će izgledati radni dan nekog profesora ko radi u dve ili tri škole. Čini mi se da niko nije razmišljao ni o našim kolegama sa hroničnim bolestima koji će sada biti na udaru’’, kaže Jasna Janković.

                    Ona naglašava da se ništa strašno neće dogoditi ako učenici uđu u učionice posle 1.septembra i navodi da u Sloveniji školska godina počinje 7.septembra ili 14. spetmebra što je slučaj sa Italijom.

                   ‘’U međuvremenu treba raditi na podeli odeljenja i obezbeđivanju kadra koji će raditi sa decom jer mi nemamo dovoljno profesora’’, ističe Janković.

                    Jasna Janković podatak da se čak 95 odsto rodtelja izjasnilo za povratak dece u školske klupe tumači željom roditelja da njihova deca uče i da nešto nauče, a to nije bilo moguće, po njihovom, da bude kvalitetno ako oni nastavu prate od kuće preko TV-a ili platformi za učenje budući da na taj način profesori ne mogu da vide svakog učenika, a ni učenici profesora.

                   Njeno je mišljenje i da će profesori teže držati nastavu sa maskama jer je teško govoriti nekoliko časova sa maskom, te da su u tom slučaju viziri, možda, bolje rešenje.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
jovan
jovan
3 godine pre

Sindikti grese sto brinu o djacima, ako o djacima i njihovom zdravlju, ne brinu ni njihovi roditelji ni ministarstvo.

vratite nezarađene plate
vratite nezarađene plate
3 godine pre

Blago nama kad celo leto plandujete pa sad kad deca napokon ulaze sa ulice u skole, tad se brinete za svoje i njihovo zdravlje. More svi ostanite kuci, al zauvek, Neka skole krenu od novembra, a do tad raspoisujte konkurse za nove profesore, nastavnike,ucitelje. Bruka. Srbija radi na neobrazovanju naše dece. Bezobrazluk, lenštine, mesecima ništa ne misle, ništa ne rade, sad se setili da se dopisujui, a sve su ovo znali pre mesec dana. Da nisu očekivali da se uopšte neće ići u školu, da poleže još malo, a da primaju plate?