Umetnici čuvaju nasleđe Nadežde Petrović u najstarijoj likovnoj koloniji u Srbiji

NIŠ

  Sinoć je u Sićevu, nadomak Niša, počela Likovna kolonija „Sićevo“ koja je okupila osmoro umetnika iz zemlje i inostranstva. Na ovogodišnjoj koloniji učestvuju  Ljiljana Šunjevarić iz Užica, Milorad Mladenović iz Beograda, Drago Simić iz Loznice, Aleksandar Pavićević iz Niša, Strahil Petrovski iz Kumanova u Severnoj Makedoniji, Cvetka Hojnik iz Murske Sobote u Sloveniji, beogradsko-londonska umetnica Lidija Antanasijević i beogradsko-londonski slikar Zoran Veljković.Kolonija traje do 10.septembra, a slike koje  nastanu u koloniji ostaju Galiriji savremene umetnosti u Nišu. Pokrovitelj kolonije je Ministarstva kulture i informisanja i Grada Niša.

Umetnici, učesnici kolonije, tokom boravka u Sičevu upoznaće se sa svim kulturno-istorijskim spomenicima ali i prirodnim lepotama ovog kraja, a činjenica je da je Sićevačka klisura u tom smislu pravi dragulj. Za umetnike je izazovna inspiracija koji oni kičicama prenose na slikarska platna čuvajući tako nasleđe Nadežde Petrović, osnivačice Likovne kolonije u Sićevu.

                       “Program rada Kolonije tradicionalno sadrži i detaljnije upoznavanje učesnika sa kulturno-istorijskim nasleđem – poseta manastirima u okolini i obilazak kulturnih spomenika Niša, odnosno Tvrđave, Medijane i Ćele-Kule”, ističu organizatori kolonije i dodaju da će radovi umetnika obogatiti zbirku Likovne kolonije koji se ostavljaju na čuvanje, muzeološku obradu i zaštitu i stručnu prezentaciju u realizaciji Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

                     Dela nastala u okviru Kolonije će po završetku manifestacije  biti izložena u Paviljonu u Tvrđavi, te će ljubitelji umetnosti imati prilike da uživaju u njima.

                        Likovna kolonija “Sićevo” najstarija je srpska i jugoslovenska umetnička kolonija, a osnovana je 1905. godine, na inicijativu čuvene slikarke Nadežde Petrović. U kontinuitetu se održava od 1964. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare