Uloškomati u svim osnovnim školama na teritoriji Grada Vranja

VRANJE

U svim osnovnim školama u Vranju i Vranjskoj Banji na inicijativu devojčica postaviće se uloškomati koje će učenice moći besplatno da koriste. Iz udruženja građana ,,Nexus – Vranje” ističu da će Vranje postati prvi grad u Srbiji koji je sproveo ovu inicijativu u cilju borbe protiv menstrualnog siromaštva.

,,Obezbedili smo da sve osnovne škole u Vranju i Vranjskoj Banji, kao prve u Srbiji, imaju besplatne i svim devojčicama dostupne makar hitne higijenske uloške, kako bi normalno provodile vreme tokom nastave u školi tokom menstrualnog ciklusa”, rekli su iz ovog udruženja.

Inicijativa je potekla od devojčica, a ova potreba je identifikovana kroz direktan rad NEXUS-a sa njima.

Grupa aktivistkinja od 12 do 15 godina napravila je tri dokumentarna filma o rodnoj ravnopravnosti koje su koristile kao sredstvo zagovaranja u razgovoru sa donosiocima odluka. Njihov cilj je da aktivno učestvuju u realizaciji akcionog plana za rodnu ravnopravnost kroz predstavljanje uočenih problema i predlaganja načina za njihovo rešavanje, od kojih je jedan menstrualno siromaštvo.

Stručnjaci navode da su neki od neophodnih koraka za smanjenje menstrualnog siromaštva, pre svega, stavljanje na raspolaganje sredstava za menstrualnu higijenu svima u javnim ustanovama, javnim toaletma i skloništma za beskućnice, pristup sanitarnim čvorovima i toaletima na javnim mestima, smanjenje poreza menstrualnih proizvoda, zdravstvene zaštite i lekova i zaustavljanja stigmatizacije u društvu.

Iz Nexus-a naglavašavaju da je sledeći cilj da se uloškomatima opreme i seoske škole na teritoriji Grada Vranja.

U okviru projekta „Devojčice devojčicama“ koji finansira Međunarodni klub žena iz Beograda (IWC) u sedam osnovnih škola na teritoriji Grada Vranja organizovana je edukacija učenika o reproduktivnom zdravlju. (kraj)DC/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare