Ulice bez imena

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Jedan deo leskovačkih ulica još uvek nema, ili ima neadekvatna imena, a toliko je ličnosti iz bliže I dalje prošlosti grada, koje su zaslužile da ulice I trgove nazovemo po njima, ocenio je gradonačelnik Goran Cvetanović, dodajući kako će se o promeni naziva, izjašnjavati najpre žitelji ovih ulica.

“To je kompleksno pitanje i politika, iako je tako bilo u bližoj prošlosti, ne bi smela da bude upletena u nadevanje imena ulicama. Reč treba dati istoričarima, jer je njihov posao da istražuju I utvrdjuju vrednost nečijeg lika, dela I zasluga za krštavanje ulice njegovim imenom”, smatra  Cvetanović.

” Ne trebaju nam podele po bilo kom osnovu, zato posao treba prepustiti stručnjacima. Na nivou grada formirana je posebna komisija koja se bavi evidentiranjem novih ulica I predlaganjem njihovih naziva. Uglavnom sve imaju imena, ali su ona često neadekvatna. Ja živim u ulici Mare Djordjević, a nemam  pojma ko je to. Možda je moja krivica u nedovoljnoj informisanosti, ali smatram da je toliko Leskovčana iz bliže I dalje prošlosti zaslužilo da ulice nazovemo po njima. Zar pojedini lekari, koji su spasili hiljade života, sportisti, zaslužni za promociju našeg grada širom sveta, kulturni I naučni radnici iz čitave Srbije, pa I šire, ne treba da dobiju zahvalnost bar na ovaj način”, zapitao se Cvetanović, dodajući kako će o promenama naziva, poslednju reč dati žitelji predmetnih ulica.

Cvetanović naglašava I da promene naziva ulica ne moraju biti sporne I taj postupak može teći vrlo brzo, ali žiteljima tih ulica predstoji složena I ne baš jeftina procedura pribavljanja ličnih I ostalih dokumenata sa novim podacima o adresi.

Oko 2,5 miliona ljudi u Srbiji živi u ulicama bez naziva ili kućnog broja, a Vlada Republike Srbije pokrenula je kampanju da se svim ulicama, trgovima, gradskim četvrtima i zaseocima koje do sada nisu imale naziv dodele imena, a jedini nadležni za to su opštine i gradovi. Intencija je da I ulice u selima dobiju nazive, što danas nije slučaj, već  se svi stanovnici jednog sela vode na istoj adresi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare