Ukinuto vanredno stanje zbog poplava, ukupna šteta u poljoprivredi 133,6 miliona dinara

LESKOVAC

Na sednici Štaba za vanredne situacije Grada Leskovca doneta je odluka kojom se predlaže gradonačelniku da ukine vanrednu situaciju na delu teritorije Grada Leskovca, a koja je proglašena 6. jula 2023. godine zbog elementarne mepogode nastale usled obilnih kišnih padavina, poplava i pojave bujičnih voda u cilju preduzimanja hitnih operativnih mera zaštite i spasavanja. Vanredna situacija je bila proglašena u naseljenim mestima Pečenjevce, Čekmin, Lipovica, Podrimce, Dušanovo, Belanovce i Karađorđevac.

Članovima štaba je podnet i izveštaj Komisije za procenu štete na stambenim, pomoćnim i privrenim objektima i stvarima i infrastrukturi, od elementarne nepogode nastale usled obimnih kišnih padavina, poplava i pojava bujičnih voda na teritoriji Grada Leskovca za 2023. godinu. Izveštaj je podneo Miloš Kocić, predsednik komisije, koji je rekao da je prema evidenciji podneta 101 prijava, te da je komisija obišla sva domaćinstava u ukupno sedam mesnih zajednica i procenila štetu na objektima.

„Uredbom Vlade republike Srbije pomoće se isplaćuje na osnovu procenjene kategorije oštećenja stambenih objekata i postoji pet kategorija oštećenja. Novčana pomoć u prvoj kategoriji iznosi 200.000 dinara, druga 300.000 dinara, treća 400.000 dinara, četvrta 500.000 dinara i peta 800.000 dinara. Na osnovu uredbe isplata pomoći ide isključivo za stambene objekte i mi sada u toku postupka prikupljanja dokumentacije i ministarstvu dostavljamo informacije da je poplavljen obejekat za stambenu namenu i da je vlasnička struktura validna. Nakon ove druge faze ide izrada rešenja koje dostavljamo nadležnom ministarstvu, državnom pravobraniocu i poplavljenom građaninu, kome će po dobijenoj klauzulu pravosnažnosti novac biti uplaćen na žiro račun.“

Podnet je i Izveštaj Komisije za procenu štete na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednim kulturama, poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi za rad, kao i stočnom fondu od elementarne nepogode nastale usled obimnih kišnih padavina, poplava i pojava bujičnih voda na teritoriji Grada Leskovca za 2023. godinu. Izveštaj je podneo Rade Velinov, šef Odelenja za privredu i poljoprivredu, koji podseća da je u tom periodu ukupna količina padavina n teritoriji Leskovca bila 20,6 litara po metru kvadratnom, što je uticalo na naglo povećanje nivoa vode u koritima bujičnih reka.

„I pored višegodišnjeg održavanja korita Šaraničke reke, isti nije bio u stanju da primi ove količine vode, što je dovelo do plavljenja poljoprivrednog zemljišta u delu Kaštavara, Pečenjevca, Čekmina i Lipovice. Komisija je u periodu od 7.-28. jula i obradila i izvršila uvid u faktičko stanje poljoprivrednog zemljišta zahvaćenog poplavom i sačinila izveštaj o proceni štete, po kome je šteta nastala u pomenutim mestima. Ratarsko-povrtarska kultura sa stoprocentnim oštećenjem je na površini od oko 32,485 hektara, a visina štete 82.232.400 dinara. Ratarsko-povrtarska kultura sa oštećenjem od 30-60% je na površini od 109,86 hektara, a visina štete je 43.142.850 dinara. Voćarske kulture, troškovi podizanja zasada i izgubljeni prinosi su na zahvaćenoj površini od 3,06 hektara, a visina štete je 3.856.240 dinara. Štete na poljoprivrednom zemljištu i troškovi izvođenja radova za privođenje nameni teže oštećenog poljoprivrednog zemljišta je na zahvaćenoj površini od 1,43 hektara, a šteta iznosi 3.397.000 dinara. Šteta na plasteničkoj proizvodnji iznosi 56.250 dinara i zahvaćena je površina od 0,74 hektara. Ukupna šteta na poljoprivrednom zemljištu i poljoprivrednim kulturama je na 145.405 hektara, a pričinjena šteta iznosi 133.414.740 dinara. Šteta u stočarskoj proizvodnji iznosi 199.600 dinara. (kraj) IS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare