Ukinuti celibat

MINHEN

Katolička crkva treba da razmisli o ukidanju obaveznog celibata za sveštenike, rekao je minhenski nadbiskup kardinal Rajnhard Marks za dnevni list Zidojče cajtung.

Bilo bi bolje za sve da imamo obe mogućnosti, odnosno da imamo sveštenike u celibatu i oženjene sveštenike, rekao je kardinal Marks, čiji će predlozi biti objavljeni u sutrašnjem izdanju.

Za neke bi sveštenike bilo bolje da su oženjeni. Ne radi se samo o razlozima seksualne prirode, već bi njihov život bio obogaćen i ne bi se više osećali usamljenima. Svakako vredi raspravljati o tome, kazao je kardinal, prenosi Hina.

Marks je nedavno zatražio izveštaj koji govori o slučajevima u kojima crkva nije preduzela nikakve pravne korake protiv sveštenika optuženih za seksualno zlostavljanje, uključujući i slučaj u koji je bio upleten bivši papa Benedikt XVI.

U tom izveštaju i Marks je optužen za seksualne prestupe. Prošle godine je ponudio ostavku nazvavši crkvu mrtvom, ali je Vatikan nije prihvatio. Od tada je Marks nekoliko puta pozvao na reforme crkve.

Katolički sveštenici obvezni su da se pridržavaju celibata, ali je to pravilo došlo u pitanje nakon što su u nizu zemalja otkriveni skandali o seksualnom zlostavljanju od strane sveštenika. Osim toga, zbog pravila celibata sve je manje interesovanje za sveštenički poziv.

Sutra u Frankfurtu počinje poslednja u nizu konferencija koje se bave reformom Katoličke crkve u Nemačkoj. Konferencija pod nazivom “Sinodalni put” trebalo bi da obuhvati četiri teme – mesto žena u crkvi, poziciju moći, katoličku seksualnu moralnost i celibat.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare