Ukinuta vanredna situacija na teritoriji grada Leskovca

LESKOVAC

Na 52. sedinic Gradskog štaba za vanredne situacije grada Leskovca doneta je odluka o ukidanju vanredne situacije na teritoriji grada Leskovca zbog poboljšanja epidemiološke situacije. Direktorka Zavoda za javno zdravlje Aleksandra Nikolić je, predlagajući ukidanje, rekla da se na osnovu analize pokazatelja može zaključiti da je došlo do poboljšanja epidemiološke situacije i da se ona terenutno ocenjuje kao nesigurna.

„Od druge nedelje aprila zapaža se trend stalnog pada novozaraženih lica na nedeljnom nivou. Prosečne vrednosti procenta pozitivnosti su u padu, a kretale su se od 30,5% do 6,3%, a prema poslednjem preseku 4,2%. Nastavlja se i silazni trend broja pacijenata na bolničkom lečenju, kao i smanjenje broja pregleda u kovid ambulantama.“

Nikolićeva je iznela i podatak da je na teritoriji Grada Leskovca od početka imunizacije dato 68.981 doza vakcina. Od toga sa jednom dozom imunizovanoje 35,47% (39.346), a sa dve doze 26,92% (29.635) punoletnih građana. Ona je apelovala na građane da se u što većem broju odazovu vakcinaciji i da se i dalje pridržavaju svih propisanih protivepidemisjkih mera.

Gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović podsetio je da vanredna situacija u Leskovcu traje od 30.11.2020. godine i da je od tog dana do današnjeg u Leskovcu na prisustvo korona virusa testirano 28.788 lica sa 5555 pozitivnih nalaza, da je kovid bolnica hospitalizovala 1691 pacijenta i zabeležila 285 smrtnih ishoda povezanih sa pozitivnim rezultatom na prisustvo korona virusa.

„Trenutno su se stvorili uslovi da Leskovac, prema preporuci Zavoda za javno zdravlje, ukine vanrednu situaciju, a republički krizni štab najavljuje dodatno ublažavanje mera. Ovaj potez proistekao je iz činjenice da od 119 pristiglih rezultata za stanovnike Leskovca imamo samo 5 novoobolelih, da je broj hospitalizovanih danas 54 pacijenta, 31 iz Leskovca, i da se nekoliko dana unazad beleži više otpusta nego prijema kovid pacijenata. Konkretno, juče su u kovid bolnicu primljena dva pacijenata, a otpušteno je 13. Na kiseoniku se nalazi 26 pacijenata, a smrtnih ishoda i upućenih iz leskovačke bolnice u druge ustanove nije bilo. Beleži se i pad broja pregleda u Kovid ambulantama. To i dalje ne znači da se smemo opustiti. Za povratak normalnim tokovima života i režimu funkcionisanja pre korone potrebno je da se do sredine juna vakciniše 50% odraslog stanovništa u Srbiji, a prema navodima republičkih medija do sada je prvu dozu vakcine na nivou zemlje primilo 42,5%, a drugu 25,5%.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare