Ukinuta obaveza nošenja maski u školama, učenici odahnuli a nastavnici provetravaju prostorije

NIŠ

Nošenje maski u školama više nije obavezno, već samo preporuka i to za vreme kada nastavnici i učenici borave u zatvorenim prostorima škole, navedeno je u dopisu koje je osnovnim i srednjim školama stigao iz Ministarstva prosvete. Do donošenja ove preporuke nošenje maski je bilo obavezno za sve zaposlene, učenike i treća lica, i to ne samo tokom boravka u školi, već od momenta ulaska u školsko dvorište do njegovog napuštanja.                            

„Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, preporučuje se upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica tokom boravka u školi u zatvorenim prostorima“, navodi se u dopisu. Prepruka je u skladu sa odlukom Kriznog štaba i trenutnom epidemiološkom situacijom. Prema rečima direktora osnovnih i srednjih škola u Nišu ova preporuka se poštuje.

                            „Ostali smo u formi preporuke da učenici i nastavnici nose maske kada su u zatvorenom prostoru. Nastavnici nose maske ali kod učenika je situacija malo drugačija. Ono što je najvažnije za školu to je da  i dalje održavamo higijenu  na zavidnom nivou i stalno se vetre prostorije. Učenici koji nose maske na  času su za vreme odmora blizu jedani drugima i taj kontakt se normalno održava. Ponekad to što nose  maske tokom časa i nije toliko presudno. Očekujemo lepo vreme i smatramo da  će otvoreni prozori i mogućnost cirkulacije vazduha da umanji mogućnost zaraze. Dobar broj nastvanika pa i učenika je bilo inficirano koronavirusom tako da i to u nekoj meri smanjuje mogućnost zaražavanja“, kaže Verica Radenković, direktorka OŠ „Bubanjski heroji“ u Nišu.

                     Ona dodaje da je najvažnije to da je i kod nastvanika i kod učenika razbijen strah od zaražavanja koronavirusom.

                         Slično je i u srednjim školama.

                      „Kako se sve svodi na preporuku nastavnici više ne mogu da insistiraju na da učenici nose maske, pa o tome odlučuju sami đaci. Oni koji smatraju da je potrebno da imaju masku u zatvorenom prostru oni je nose, ali ima i one dece koja to ne čine.Kod  nastavnika je situacija malo drugačija. Oni koji su preležali koronu ili se plaše da se ne inficiraju nose maske i održavaju određenu distancu sa učenicima.Upravo iz tog razloga smatramo da je bilo potebno uvesti neki prelazni period kako bi se svi prilagodili novoj situaciji jer se dešava da nastavnici traže da učenici nose maske a oni to odbijaju jer znaju da se radi o preporuci, ali se vremenom sve to polako stabilizuje“, kaže Slaviša Mihajlović, direktor Škole mode i lepote.

                         Novina je i da je od ponedeljka dozvoljena promena učionica tokom izvođenja nastave.

                        „Već sa prvom preoprukom da se deca vraćaju na neposrednu nastavu počeli smo da radimo kabinetski.To znači da menjamo učionice. To nam se, takođe, učinilo korisnim. Učenici su već prestali da žive u strahu i da ih to blokira u ponašanju. Opustili su se i kada su u jednoj učionici oni počinju da prave pomalo i nestašluke. Kako se to ne bi dešavalo prešli smo na kabinetsku nastavu, ali smo skloni i vereovanju da sve već ide ka nekom normalnom toku i da će u narednom periodu nastava da se odvija potpuno normalno“, kaže Verica Radenković.

                      Prema njenim rečima u OŠ „Bubanjski Heroji“ trenutno je samo jedan nastavnik inficiran koranavirusom i tek mali broj učenika.

                      Direktori škola su i dalje u obavezi da podnose izveštaj o broju inficiranih nastavnika u učenika svake srede. Izveštaj podnose Institutu za javno zdravlje.

                     „Zadnji izveštaj za sedam dana  je bio da smo od 394 đaka imali tri pozitivna  i od 90 dva pozitivna nastavnika“, kaže Mihajlović.

                    Prema podacima  iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ od 2. do 9. marta 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 1854, odnosno 0.24 posto obolelih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare