Ujedinjeni protiv kovida: Ispunjeni uslovi da se zbog epidemije proglasi vanredna situacija

BEOGRAD

Udruženje građana Ujedinjeni protiv kovida saopštilo je danas da su ispunjeni uslovi da se u Srbiji proglasi vanredna situacija zbog epidemije koronavirusa, ocenjujući da Zakon “propisuje šta je to vanredna situacija, i šta je to epidemija”, kao i “koje mere mogu da se primenjuju” i koji su državni organi za to nadležni.

U saopštenju se navodi da to jasno predviđa Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i da isti zakon predviđa ko treba da proglasi vanrednu stiuaciju, a da to nije Krizni štab.

“Kada govorimo o organima koji se imaju boriti protiv epidemije, ovaj Zakon propisuje ministra zdravlja, Komisiju za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i Zavod za javno zdravlje. Svaki od tih organa ima svoje nadležnosti”, navodi se u saopštenju koje prenose agencije.

Kako navodi UPK, “organ pod nazivom Krizni štab ne postoji u ovom, niti u bilo kom drugom zakonskom propisu”.

“Posebno ne postoje komponente koje se u našoj široj javnosti nazivaju medicinski i politički deo Kriznog štaba. Ti delovi tog tela, pravne dileme nikakve nema, ne postoje. Pravnu dilemu po ovom pitanju ne stvaraju ni eventualni podzakonski akti kojima je Krizni štab obrazovan”, navodi se u saopštenju.

UPK podseća da svi podzakonski akti moraju biti u skladu i sa svim zakonima i u skladu sa Ustavom, a da u eventualnom sukobu prilikom propisivanja između zakonskog i podazkonskog akta prednost ima zakonsko rešenje.

UPK ke nastao od inicijative sa istim imenom koja je pokrenula potpisivanje peticije medicinskih radnika u Srbiji koji nisu zadovoljni radom Republičkog kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa,

Izvor: Agencije

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare